Изложба с архивни фотографии от 1942 година ще бъде подредена в храм – паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна

В криптата на храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски“ в Кресна ще бъде открита фотоизложба с архивни снимки от 40-те години на миналия век, съобщиха от Община Кресна.

В нея ще могат да се видят уникални фотографии, запазили спомена за преместването на костите на българските герои, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

В криптата на храма се намира костница, в която са положени костите на загинали 526 български офицери, подофицери и войници. В изложбата ще бъдат показани снимки от строежа на храм-паметника и костница, започнал през 1939 г. и осветен за служение с голямо празненство от присмопаметния Неврокопски митрополит Борис на 1 ноември 1941 г.

На 23 ноември 1942 г., преди 80 години, с тържествена церемония костите са пренесени от вече несъществуващия гробищен парк в Кресна в костницата на новопостроената църква.

Храм-паметникът и костница „Св. Иван Рилски“ е единствената църква в Югозападна България, в която се извършват богослужения и се съхраняват за вечен покой кости на български войници от новата ни история.

Изложбата, която ще бъде открита на 7 декември (сряда) от 16:00 часа, е под патронажа и с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене