Местни таланти! Певецът Николай Пиринлиев пред Топ Преса: Фолклорът – той е преплетен вътре в самия мен! Част от мене е! Без него не мога!

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

Топ Преса не спира да ви среща с млади и успешни таланти и сега е ред да ви представя, млад, успешен музикант с уникални певчески умения и данни ,а именно Николай Пиринлиев.

Здравей Николай, благодаря ти ,че прие да дадеш интервю пред многобройната ни аудитория, ти си фолклорен изпълнител, които пее от сърце и душа, и това се забелязва, моите наблюдения са, че музиката и по-точно фолклорът живее дълбоко в сърцето ти. Били ни споделил от къде извира любовта към Народната музика и от колко време пееш?

Здравейте на вас и всички читатели на Топ Преса. Казвам се Николай Пиринлиев и съм родом от град Хаджидимово, но от дълги години живея в град Гоце Делчев. От малък съм израснал с народна музика, тъй като баща ми е музикант – акордеонист и вкъщи  е звучала винаги подбрана хубава музика . И аз така покрай него първо започнах да свиря на акордеона, а след това започна и моето пеене, когато в първи клас ме приеха на кастинга на детската вокална група в Хаджидимово. Колкото до фолклора – той е преплетен вътре в самия мен! Част от мене е! Без него не мога! А като го събера заедно със сърцето и душата ми се получава точно тази магия, която достига до всеки един човек и след това получавам обратната връзка от хората ,която за мен е много важна!

Фолклорът го е имало ,има го и трябва да го има и в бъдеще !

В наши дни голяма част от младото поколение е любител и на друг стил музика, предвид този факт, ти си отдаден на Фолклора ,защо точно на него, имам предвид,че с перфектните ти певчески умения, ти можеше да предпочетеш друг стил музика?

Ами да така е, много от младите хора слушат поп-фолк музика, (ако това имаше в предвид) но и много от тях също така харесват и народната ни музика, така че има от всички. Аз от 2001 година насам пея по заведения, сватби, кръщенета, рождени и именни дни, юбилеи, абитуриентски балове и  всякакви други поводи, на които не се свири само народна ,а и естрадна, сръбска, гръцка, поп-фолк и друга музика. За да работиш на такива празненства трябва да можеш ако не отлично, то добре да пееш от всички тези жанрове, тъй като самата аудитория е доста различна и търси разнообразие. Пея ги всичките прилично, но най-много ми лежи хубавата нашенска македонска песен. Добре е, когато човек усети къде е най -добър и къде е неговото най-уютно местенце и да се концентрира върху него, тъй като в днешно време в музикалната сфера има и доста „примери“  как не трябва да се правят нещата !

Имаш ли любим Фолклорен изпълнител от който взимаш пример и черпиш вдъхновение?

О-о-о , разбира се, че имам и то много! Във всеки жанр музика и от всяка фолклорна  област на българската народна музика имам любими изпълнители, от които съм се учил и продължавам да се уча как трябва да се пее и как трябва да се работи като цяло тази наша професия! Има и такива, от които съм се учил и как не трябва, и съм много благодарен на всички, защото от всеки съм си взел по нещо!

Учил ли си в музикално училище или всичко е вродено или наследство ?

От малък съм бил записан на пеене , пиано ,народни танци и общо взето всеки ден ми минаваше през читалището в Хаджидимово и бях зает с изкуство. След седми клас ме приеха в Националното училище за танцово изкуство в София и през 2005година го завърших. След това завърших и Академията за музикално , танцово и изобразително изкуство в град Пловдив! През всичките тези години съм се занимавал успоредно както с танци така и с музика . А вроденото ми като талант е наследство от баща ми и родата ми ,защото всички са много музикални.

Обмислял ли си да създадеш твой албум с твой авторски песни или пък интерпретации на твой такива ?

Обмислял съм , даже имам много готови записани песни , които в скоро време ще излязат на яве! Досега съм издал две песни  едната се казва „Оти либе пойде “ ,която е по-лирична песен за гурбетчийството и любовта  ,а другата се казва “ Пил съм вино“ ,която е весела и се пее за виното и любовта и носи много настроение. Работя и по нови проекти, които ще станат реалност през новата 2023 година, но засега ще ги запазя в тайна , за да изненадам всички мои почитатели!

Това което знаем за тебе е, че ти си един от музикантите от местната школа , които се радва на много ангажименти и участия, разкажи ни повече за екипа с който ходиш по-тези участия, участваш ли в някой оркестър.. смяташ ли да основеш такъв?

Ами след тази така наречена пандемия народа поизлезе от черупката си започна да си се весели както подобава на всеки балкански народ, и мога да кажа ,че не само аз и хората ,с които работя имахме много ангажименти, а и много други колеги. Екипа ,с който работя винаги го подбирам внимателно и всеки един от тях се е доказал като добър професионалист. А само ,когато всеки един е уверен в работата си нещата се получават с лекота и голямо колегиално удоволствие. Работя както с много утвърдени имена, така и с много млади таланти в музиката. В днешно време да имаш свой оркестър е голяма отговорност, тъй като трябва да създаваш постоянна работа, за да го поддържаш! За момента не съм предприел тази стъпка , но и това ще стане !

Благодаря ти от сърце, че прие да дадеш интервю пред читателите на Топ Преса .Моля да отправиш своето послание.

Още веднъж ви благодаря за поканата на целия екип на Топ Преса!

Сега започват едни невероятни празнични месеци през , които зная  ,че с много от читателите ще се видим и чуем на живо , но на всички ви желая да сте здрави, щастливи, весели, положителни, да слушате хубава музика и пейте , защото ,който пее зло не мисли!

С обич ! Николай Пиринлиев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене