Пилотен проект на Национална превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“ започва в Благоевград

Реализацията на Националната програма ”Предпазване на младите хора от престъпления”, иницииран от Главна дирекция „Национална полиция“, започва от началото на месец декември 2022 г. Пилотно тя ще започне в гр. Благоевград, а след това и на територията на цялата страна. В нея, освен структури на МВР, са включени представители от Областната дирекция, от Националния център за обществено здраве и анализи, Регионално управление на образованието – Благоевград, Местната комисия за борба с трафика на хора и Общинския съвет по наркотични вещества — Благоевград.

В рамките на инициативата са планирани срещи с общо 773-ма ученици от 31 паралелки на 10 учебни заведения на територията, обслужвана от 01 РУ и 02 РУ-Благоевград. Беседите ще обхващат превантивни теми, свързани с трафик на хора, включително и с цел сексуална експлоатация, с употребата на наркотични вещества, с престъпления против собствеността, както и с престъпления чрез виктимизация с използване на информационно-комуникационни технологии.

Полицейската статистика сочи, че около 13.4 от престъпленията / общо 54 611/са извършени от лица на възраст между 18 и 25 години, като най-голям брой от тях са кражбите, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и престъпления, свързани с наркотици. Масовото използване на съвременните информационни и комуникационни технологии е допълнителен рисков фактор. На практика вече почти няма престъпна дейност, която да не се осъществява с тяхна помощ. От една страна това прави разкриваемостта на престъпленията по-трудна, а от друга – спомага за въвличането в криминални деяния на младежи, при които отсъстват други рискови фактори. Младите хора са и най-силно засегнати от престъпления против личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация престъпления трябва да се посочат половите посегателства на момичета и млади жени. Те са и сред най-честите жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, която нерядко се съпътства от физическо и сексуално насилие.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене