Йеромонах Павел от метоха в град Рила: От община Кочериново ме разиграват за 1000лв. за реставрация на икона, наклонена като кулата в Пиза, нямат пари, а правят събори, ще блокирам пътя

245-01-01-Павел_0138-copy

Игуменът на Рилския манастир е добър стопанин, всеки ден храни 50 болни в Пастра, зелените дирижираха протестите за горите, но къде бяха те, когато ние гасихме пожарите

 С политик не съм се молил, да пази Господ, не си продавам гласа и за 2-3 бона, Борисов работи за България, но хората около него ще го провалят

ДПС говорят едно, а вършат друг, вредни са за България, искат да направят второ Косово, не съм против обикновените турци, ромите ми казват отец Нафарфорий

Имах видение преди конфликта в Украйна, тези от „Ислямска държава” са като дрогирани, нямат нищо общо с исляма

„1000 лв. са нужни, за да се ремонтира иконата край Кочериново, която се руши”, изплака мъката си заради окаяното състояние на светинята 59-годишният йеромонах Павел от метоха в град Рила. Иконата има нужда от реставрация. Йеромонах Павел е започнал ремонта, за което има и разрешение от полицията. За да възстанови иконата обаче, са нужни около 1000 лв., с които той не разполага.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

„От община Кочериново не ми помагат, а аз многократно вече търсих помощ от тях. Решил съм да предприема вече по-крайни мерки и да блокирам пътя. Нужни са ни 1000 лв. с покрива. Ако от общината не откликнат, аз вече съм говорил с хора да блокирам пътя. Не искам да стигаме до тези крайни мерки, но сме готови да се борим докрай. Като отида да търся кмета, ми казват – сега ела, утре ела, общината нямала пари. Като няма пари, защо прави събор? Нека поканят по-малко певци, за да спестят пари, а ми казват, че нямат 1000 лв. за реставрация на иконата”, обяви монахът.

245-01-01 Евлогий

Той каза, че като духовник му е неудобно да търси съдействие от местни бизнесмени. ”Това си е ангажимент на общината, иконата се намира на територията на Кочериново. Нека господин Минков да ходи да търси помощ от бизнесмените, на него ще дадат повече, отколкото на мен. Иконата вече е полетяла и е като наклонената кула в Пиза. Не искам да я местя, искам да бъде реставрирана. Аз мога да я реставрирам, за 10 дни ще стане готова, ще направим покрив отгоре. Грехота е.

245-01-01 паликарски

Наскоро стана катастрофа на разклона за Кочериново. Тази икона е направена пред тополите убийци и катастрофа няма. Сега започнаха да зачестяват инцидентите надолу по пътя. Нека де се направи тази икона. Колко човешки живота бяха погубени в катастрофи?! Това е грехота. Тази икона трябва да бъде направена, това е за общото благо. На нея искам да сложа българския трибагреник, за да се знае, че помага на българския народ. Реставрацията ще бъде направена по старата, която е разрушена. Бих дал и от мен пари, но нямам възможност.

245-01-01 Бойко борисов33

Живея на една скромна заплата и като всички съм с кредит. Нашите заплати са по 200-300 лв. Аз служа в рилската църква и към манастира. Задълженията са ми да охранявам метоха, като дойде някой богомолец, да го обслужа и да служа на църквата”, каза йеромонах Павел. Той е монах от над 30 години. Посветил се е на светата служба по убеждения. Монахът разкри, че в момента в манастира са 9 братя с игумена. За ръководителя на Рилския манастир каза: „С игумена Евлоги нямам никакви проблеми. С предишния имахме пререкания, но от този съм много доволен. При него манастирът цъфти. Той реставрира метоха, сега се реставрира една каменна икона на гроба, манастирът вече е реставриран от до почти.

219-18-04-Mestan.jpg

В момента се правят комини. Имаше протести заради изсичането на гората, но те стихнаха, защото всичко си беше законно. Не може всеки да се меси в работата на един стопанин. Недоволните заплашиха, че ще затварят пътя, нищо не могат да направят. Дойдоха да протестират 2-3-ма човека и те протестират, защото не са доволни поради лични причини. От Рила не излязоха хора, аз разбирам да имаше протест, но да излезе цяла Рила, а не 2-3-ма човека, чиито бизнес интереси са засегнати. Хората се подстрекават от тези зелените. Аз им казвам зелени гущери. Как ще излязат те срещу манастира? Когато гореше гората над манастира и аз лично съм ходил да гася, къде бяха тогава зелените , защо не гасиха”, разсъждава йеромонах Павел.

245-01-01 IMG_0141 copy

Той разказа, че манастирът има стопанство от животни при метоха „Пчелина”. Там има около 100 овце и крави. За стадото се грижат цивилни хора. не може монах или калугер да ходи със стадото. Мляко, вълна, всичко си е към манастира.

„Всеки ден игуменът изпраща храна на болни хора от Пастра – около 50 човека. Всеки ден тези хора преживяват благодарение на манастира, но това не се вижда. Каквото има за монасите, това се изпраща и на хората, от един казан се взема храната. Аз съм бил в много манастири, но рилските монаси са си скромни”, разказва за добрините на стопанина на Рилския манастир йеромонахът.

Той има и активна гражданска позиция по горещите теми от деня. Признава, че гледа телевизия и е почитател на предаване, излъчвано по телевизията на Волен Сидеров.

„Аз гледам телевизия и си мисля, че някои политици се плюят незаслужено. Харесвам предаването на телевизия „Алфа” „Ден господен”. Не съм съгласен като наричат Сидеров – Болен, той е Волен, а не Болен. Той е умен човек и казва много истини. Ние трябва да се държим за Русия, може да сме с Европа, но никога срещу Русия. С политик не съм се молим, да пази Господ. Но ако дойде някой, бих се молил. Моля се за всички, защото Господ казва, че всяка власт е избрана от горе. Според мен големите партии, които са в момента, ще загубят, след време ще печелят малките партии. Обръщам се към целия български народ: тези, които си продават гласа, се продават целите. На мен и 2-3 бона да ми дават, не бих си продал гласа. И в Рила се продават гласове. И повече си продават гласа ромите от немотията. Не искам да ги обиждам, но те живеят в България, а си продават гласа за ДПС. ДПС са етническа партия, говорят едно, а вършат друг. И сега като гледам тази партия е вредна за България. Не съм против обикновените турци, но съм против това, което им се насажда. И ние имаме вина, защото не ходим по ромските махали, но и те там ни се подиграват. На мен лично са ми казвали отец Нафарфорий, нямат уважение към православната вяра. ходил съм даже в полицията да се оплаквам. Никой не работи с тях и затова е страшно. Аз не съм против никоя вяра, но православието си носи в името- право слави Бога. Но не съм против, защото всичките служим на един Бог. Може ли да се правят атентати, да се прави възродителен процес. Какво са виновни тези хора? Опасен огън се пали. Аз го слушах този Местан. Той ще излезе нещо над Доган. Нали казват да не се агитира на чужд език. Като гледам искат да правят второ Косово, но ние българите не искаме. Но те нас не ни обичат. Най- опасни са тези като Ислямска държава, но те нямат нищо общо с исляма. При тях няма празно, те са като дрогирани. Току-така да обезглавиш човек – светът не върви на добре. Това са белезите на Второто пришествие, на там вървят нещата. Преди да стане конфликтът в Украйна сънувах, че едни хора с ножове дойдоха при мен, но тръгнаха настрана, но аз видях кръв. После стана като земетресение, стана бяло и се вдигнаха нагоре и се събудих. Трябва да има отстъпки. Аз смята, че политиката на Русия е правилна.

Бойко Борисов не е лош политик, работи за България, но около него има много хора, които ще го провят. Борисов не може да държи на Европа и да тръгнем срещу Русия. Ако го направим, Големият Батк си знае.

След разговора ни с йеромонах Павел се свързахме с кмета на Кочериново Иван Минков.

„Ще отпусна парите за възстановяването на светинята, но не мога току-така да ги дам на ръка на монаха. Нека архиерейският наместник на Дупнишко отец Георги Паликарски се свърже с мен. На него може да отпуснем парите и той да задвижи въпроса”, изрази готовност да реши проблема градоначалникът.

Снимките:

1 Йеромонах Павел

2 Иван Минков

3 Игумен Евлогий

4 Отец Георги Паликарски

5 Бойко Борисов

6 Лютви Местан

7 Отец Павел търси пари за реставрация на иконата край пътя за манастира.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене