От Женската Коледа до Стефановден: Кои са празниците през декември

Декември е един от месеците от годината, които са наситени с християнски празници.

Православната църква почита редица светии, а на 25 декември отбелязваме един от най-големите празници – Рождение Христово.

Вижте кои са църковните празници, които се отбелязват през последния месец от годината.

  • 4 декември

На 4 декември църквата почита света Варвара, която се приема за покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на страната света Варвара е приемана за покровителка на болните деца. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. Този ден е натоварен с предричания в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

  • 5 декември

На 5 декември православната църква чества св. Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Сава е свързан и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома. Предците ни изпитвали страхопочитание към св. Сава, защото вярвали, че „засява“ болестите по хората, от там идва и изразът „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

  • 6 декември

На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е известен като Никулден. Свети Николай е почитан като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Никулден е празник и на Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

  • 8 декември

На 8 декември студентите в България празнуват. Тази дата е свързана и с историята на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1903 г., когато Софийският университет (СУ) е единственото в България висше училище, академичният съвет на СУ решава да обяви (20 ноември, 1903г.) 8 декември като празник на университета. Спрямо църковния календар именно тогава се е празнувал Денят на Св. Климент Охридски.

  • 9 декември

На 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

  • 17 декември

На 17 декември православната църква почита св. пророк Данаил. Според народния календар в деня на пророк свети Данаил празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца. Месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината. Името Данаил значи „Божи съд“.

  • 20 декември

На 20 декември православната църква почита антиохийския епископ св. Игнатий Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра. От този ден започват коледните и новогодишните празници. Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата – добър или лош, защото според народните вярвания от това зависи каква ще е цялата година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича „полазник“, домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.

  • 21 декември

На 21 декември православната църква почита Света мъченица Юлиания. Имен ден празнуват Юлиан, Юлиана, Юлиян, Юлияна. Освен днес, хората с имената Юлия, Юлиян, Юлияна празнуват и на 16 юли, когато е православният празник на мъченица Юлия. Смята се още, че името е женска форма на мъжкото Юлиан.

  • 22 декември

На 22 декември православната църква чества св. великомъченица Анастасия. Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали.

  • 23 декември

На 23 декември, почитаме паметта на Св. Наум, един от най-близките ученици на славянските първоучители Кирил и Методий. Имен ден имат всички, носещи имената Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.

Наум израства в Мизия. Участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим /в края на 867 или началото на 868 г./ е ръкоположен от папа Адриан Втори за свещеник.

  • 24 декември 

На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството. На този ден празнуват Евгени (означава благороден), Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

  • 25 декември

На 25 декември празнуваме Коледа. Рождество Христово, също познато като Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

  • 26 декември

26 декември, вторият ден на Коледа е събор на Пресвета Богородица. След Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на св. Богородица, родила Спасителя.

  • 27 декември

На 27 декември почитаме паметта на св. Стефан. Това е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Със Стефановден се „затваря кръга“ на старата година. Празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка./jenata.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене