Как лесно да се предпазим от грипове и вируси този сезон?

Грипният сезон отново е пред нас. Може би си мислите дали и кога ще бъдете заразени. Вирусите се предават изключително лесно от вашето семейство, колеги, повърхности и чрез кихане и кашляне, така че е най-добре да сте подготвени. Има няколко начина да се подготвите за грипния сезон. Ето няколко прости неща, които можете да направите, за да избегнете грипа и да избегнете разпространението му.

Станете по-информирани

Колко всъщност знаете за грипа и сезонните вируси? Как се разпространяват? Кога сте най-заразни? Ефективна ли е противогрипната ваксина?

Грипът е сериозна инфекция, която засяга милиони хора по света всяка година. Предава се от човек на човек чрез капчици при кашляне и кихане, и чрез докосване на предмети и повърхности, които са замърсени с вируса (например дръжки на врати, телефони, в градския транспорт) и след това при контакт с очите, носа или устата. Вирусът може да оцелее няколко часа и да се предаде чрез директен контакт. Разпространява се много лесно в затворени помещения, поради което е особено разпространен през зимните месеци, когато хората прекарват повече време на закрито. Поинтересувайте се и се сдобийте с противовирусни лекарства у дома, които да приемете още при първите симптоми.

По-добра хигиена на ръцете

Проучвания от цял ​​свят показват, че след посещение в тоалетната само 70% мият ръцете си, и само 30% използват сапун. Тъжната реалност е, че хората не мият ръцете си достатъчно често или достатъчно старателно. Всъщност средностатистическият човек мие ръцете си само за около 10 секунди, което в най-добрия случай премахва 90% от бактериите. Правилното миене на ръцете е основно средство срещу грипа. Измиването на ръцете включва повече от простото им задържане под течаща вода за няколко секунди. Ако няма вода, се препоръчва да използвате дезинфектант за ръце, съдържащ алкохол.

Подгответе работното си място

Всяка година грипът засяга нашето здраве, като това често повлиява и много фирми. Работните места и обществените съоръжения, където хората работят близо един до друг, имат по-голям риск от разпространение на бактерии. Според проучване бюрата, клавиатурите, мишките и телефоните са с много високо ниво на замърсяване.

Следователно компаниите могат да намалят риска от разпространение на бактерии, като осигурят подходящи препарати за миене на ръцете. Както и да насърчават редовното използване на дезинфектант за ръце, като допълнение към рутинното измиване.

Икономиите от прилагането на добри практики за хигиена могат да засегнат служителите в много компании, и затова те трябва да бъдат съществена част от една проактивна стратегия.

Почиствайте бюрото и компютърната периферия с мокра кърпа, и дръжте на бюрото си дезинфектант. А подготвено ли е вашето работно място?

Съвети за избягване на бактерии

80% от бактериите се предават чрез ръцете и това може да се случи, или чрез личен контакт, или чрез докосване на замърсени повърхности. Всяка минута възрастен на работното място се докосва до множество различни предмети, които могат да бъдат замърсени с бактерии или вируси, причиняващи инфекциозни заболявания.

Ако искате да избегнете грипа и разпространението на вируса, можете да запомните тези прости съвети:

  • Избягвайте близък контакт с болни хора. Когато вие самият сте болен, спазвайте дистанция от другите, за да ги предпазите от инфекция.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си. Микробите често се разпространяват от човек, който след като докосне нещо, заразено с бактерии, и след това докосва очите, носа или устата си, преди да измие ръцете си.
  • Създайте си добри хигиенни и здравословни навици. Уверете се, че поддържате заобикалящата ви среда чиста и редовно използвайте дезинфекция на често докосвани повърхности у дома, на работа и в училище – особено когато някой е болен.
  • Може да звучи очевидно, но останете вкъщи, ако сте болни. 90% от офис служителите действително ходят на работа, дори и да са болни. Те са наясно, че тяхната кашлица и кихане могат да повлияят на другите, но поради голямото натоварване се налага да не вземат болничен. Възрастните могат да заразят други от 1 ден преди появата на симптомите и до 5 до 7 дни, след като са се разболели.

Препоръчително е да останете вкъщи в продължение на 7 дни след появата на симптомите, или докато симптомите не изчезнат напълно. Това се препоръчва, за да се избегне заразяване на други хора и разпространението на заразата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене