Моето послание към скъпите читатели на най-четената медия ТОП ПРЕСА е: Във всичко трябва да влагаш ум и сърце!

Мисия „Българка“! Талантливата Фатме Вълкова пред Топ Преса: Там, където традицията е жива коренът не съхне.

Какво по-приятно за погледа от това да видим,човек облечен в народна носия, дете облечено в народна носия, което от ранна детска възраст чрез народната носия се учи да расте в един свят,в който свят забелязваме,че все още има хора които ще поддържат най-ценното облекло на нашите прадеди. За мен е чест и гордост да ви запозная с единствения магазин за народни носии в Гоце Делчев и неговият основател и управител Фатме Вълкова.

Здравейте, Фатме. Много ми е любопитно и интересно да ми ракажете как се възроди идеята да се развивате в сферата на производство и търговия на народни носии?

– Няма дърво без корен, няма род без история! Там, където традицията е жива коренът не съхне. Ще Ви разкажа за моята история , моето призвание. Пред Вас стои човек, който безкрайно обича родния си Неврокопски край и всичко свързано с фолклорното богатство. С БЛАГОДАРНОСТИ към моята прабаба, която е жива история, остави ми вековна носия, ръчно тъкана от нея. Предавана от поколения на поколения! От майка на дъщеря! Има дрехи, пазиш ги цял живот и са ти по-ценни от злато. С нея спечелих 13-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА АВТЕНТИЧНА НАРОДНА НОСИЯ ЖЕРАВНА – 2021 г. Магията на багрите и шевиците ме направиха вечна пленница на красотата, гордият и красив Пирин ми даде от своята сила! Така се основа Магазин БЪЛГАРКА за Народни носии, гр.Гоце Делчев , ул.Солун 10.

Родният ни край е богат извор на традиции и автентичен фолклор. Това е причината тук в Пиринско да има доста фолклорни състави и ансамбли,но освен тях като потенциални клиенти има ли интерес и от останалите хора? Случва ли се напълно обикновен човек да си поръча носия от вас?

-Фолклора и обичаите са онази преплетена шарена черга, към която се връщаме , когато търсим идентичността и автентичността си. Затова бих искала да изразя искрената си благодарност към нашите клиенти , защото няма как човек да остане безразличен към миналото си, към духът на нашите прадеди! В магазина пазаруваха Родопския славей – Николай Славеев, известната наша певица – Боряна Карпузова, носителката на голямата награда на Пирин Фолк 2022г – Галина Димитрова, най-добрия физиотерапевт в гр.Мюнхен – Петър Хрисимов и още много наши изпълнители, музиканти и любители.

Може ли човек да си поръча носия чрез социалните мрежи или в интернет ,или трябва да посети задължително вашият магазин?

-Всеки човек може да си поръча чрез социалните мрежи Нашата фейсбук страница : https://www.facebook.com/profile.php?id=100083238397014 .Най – желано е да се посети нашият магазин в гр.Гоце Делчев, ул.Солун 10. Там ще намери разнообразие от народни носии: мъжки, женски, детски от всяка етнографска област. Всеки клиент има възможност да се докосне, да ги огледа и да си вземе. Всеки детайл от костюмите се преценява, подбира, за да се намери най-интересната , най-стойностната , онова което най-приляга на всеки клиент. От чорапите , калцуните , саите , престилките до накитите. Всичко трябва да грее, да гали и прави клиента щастлив! За престоящите празници ще има много подаръци и изненади!

Доста изследователи и специалисти по фолклор говорят за магията на българската шевица за закодирани послания оставени от дедите ни през вековете. Какво е мнението ви по-тази тема?

-Шевицата е изкуство на преливане на цветове и отношение към сезоните: на пролет, лято, есен , зима! Няма друга измислена до сега шевица по-хубава от българската. Това е Огнена шевица, изкуство създадено от българка. През дългите часове на нощта, на свещ на газена лампа, на запалена борина , пред огнището тя бродирала часове наред българската шевица – шарени мъниста , ярки цветове – предавани от родове на родове.

Имате ли любим десен и своя любима народна одежда?Също така да Ви попитам имате ли любима фолклорна песен?

-Невъзможно е да посоча една , защото всички тези дрехи, които виждате имат специална история . Те са отражение на чистотата и искреността на хората, които са ги изработили със собствените си ръце. Фините, ръчно изработени мотиви разказват за историята. Всеки мотив върху тъканите носи следите на вековни легенди , приказки и народни песни. Всяка българска песен ми е любима, защото говори за българското, за високите сини планини, за Рилските езера, за чистите пълноводни реки, за пенливите български извори, чийто бликат от Рила , Пирин и Родопи!

Разкажете на нашите читатели някое предание или легенда, интересна история от фолклора свързана с Автентичното българско облекло?

-Само едни личности ще спомена – Запрю Икономов – личност, ансамбъл, легенда и големия фолклорист Костадин Руйчев. Такива хора са рядкост! Достойни да останат в историята на Неврокопския край и България! Живяли с песента и творяли без сън – с усмивка! Звуци и багри разпиляли в сърцата ни с охота!!!

Благодарим Ви,че отделихте от времето си да направите интервю с нас.Моля да отправите послание към читателите ни. –

Моето послание към скъпите читатели на най-четената медия ТОП ПРЕСА е: Във всичко трябва да влагаш ум и сърце! Животът не се измерва само с броя на преживените години. По-важно е неговите делници да са с творческо горене, с труд и всеотдайност за сътворяване на красота и радост за хората. Такъв живот е наистина богат и смислен , защото в него идва онзи благословен миг, когато оглеждайки се назад , с удоволетворение можеш да видиш пътеката, оставена от тебе!!! С обич, Магазин БЪЛГАРКА!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене