Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония 2021-2027

ГКПП-Клепало ще го има! Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество България-Северна Македония

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония 2021-2027. Над 31 млн. евро ще бъдат инвестирани през следващите 7 години в областите Благоевград и Кюстендил у нас и Североизточен, Източен и Югоизточен планов регион в Северна Македония.

За подобряване на регионалната свързаност и стимулиране на икономическия растеж в трансграничния регион ще бъде финансирано изграждането на ГКПП „Струмяни – Берово“ и свързаната с това инфраструктура. Проектът ще се изпълнява от Областна администрация Благоевград и Управление „Митници“ на Република Северна Македония.

Така ще се сбъдне над 30-годишната мечта на жителите на община Струмяни, които чакат отварянето на границата.

В началото на месец юли смесената експертна комисия между България и Република Северна Македония даде „зелена“ светлина за изготвяне на инвестиционния проект за това ГКПП. Следващата стъпка е Агенция „Пътна инфраструктура“ да избере и вариант за изграждане на 17-километрова отсечка между границата и Струмяни и провеждане на необходимите екологични процедури. Строителството на ГКПП „Струмяни-Берово“ ще се финансира с над 10 млн. евро.

През септември тази година областният управител на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на МРРБ Десислава Георгиева подписаха договор за стартирането на подготвителните дейности за изграждането на ГКПП Клепало-Берово. С това се дава старт на стратегическия проект за построяването/рехабилитацията на нов контролно-пропускателен пункт. Ще се разработи техническа документация, ще се изработи Подробен устройствен план, анализи и др., които да обезпечат проектирането и изграждането на граничния пункт в Малешевска планина. Очаква се стартът да бъде в началото на 2023 година.

Новото ГКПП-Клепало- Берово ще осигури по-голяма свързаност между двете държави, улеснен транспортен поток и обмен на стоки, както и икономическо развитие на пограничните области. Вече 23 години минаха от подписването на Спогодбата между правителствата на България и на Република Северна Македония през 1999 г., в която е предвидено изграждането на граничен контролно-пропускателен пункт между двете страни в района на Струмяни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене