Съветниците в Кюстендил: Категорично данъците и таксите трябва да се повишат

Огромни дебати предизвикаха по време на заседанието на Общински съвет – Кюстендил докладните записки, касаещи предложенията за повишаване на таксата за битови отпадъци, данък сгради, данъкът върху моторните превозни средства, данъкът при придобиване на имущество, както и таксите за паркиране.

Болшинството от общинските съветници се обединиха около това, че е изключително наложително повишаването на общинските налози. Те не се успяха да се обединят около направените предложения, съгласно анализите на общинската администрация, отнасящи се до промяна в наредбите за данъците и организация на автомобилното движение. Двете наредби бяха отложени за гласуване, което трябва да се случи на следващо заседание на местния парламент.

„Изцяло съм съгласен, че трябва да се анализира. Преди два месеца отправихме предложение към всички групи да се дадат предложения. Бих приел вашите аргументи, ако бяхте организирали обществено обсъждане, когато се вдигнаха цените на газа, на горивата, на електрическата енергия. Виждаме каква е ситуацията“, каза кметът Петър Паунов. Той посочи, че няма да търпи упреци, че до момента не са вдигани данъците и таксите. Според кмета, до момента не е било необходимо да се случва увеличаване на общинските налози. До момента парите са оставени в домакинствата, защото не е било необходимо това.

Ставката за битовите отпадъци трябва да бъде коригирана, за да се подобри и самата услуга, беше категоричен кметът.

След дълги дебати докладната записка, касаеща увеличаването на промилите на таксата за битови отпадъци беше приета. От 2023 година за град Кюстендил ставката се вдига от 1,4 на 3,5 промила, а за малките населени места от 1,4 на 9,5 промила.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене