С дронове и мониторингови станции опазват природата в Благоевград

Модерните технологии и тяхното използване в дейности, свързани с опазването на околната среда – върху това работят представители на местната власт, неправителствения сектор и студенти и ученици от Благоевград.

Инициативите са подкрепени от екоминистерството и тяхното представителство в областния център, в лицето на РИОСВ.

Двайсет мониторингови станции, изследващи чистотата на въздуха, са разположени на невралгични точки в Благоевград.

От началото на този месец обаче, показателите, които отчитат технологиите, са притеснителни. Системите са част от проекта, който се разработва на територията на общината, уточни Наталия Димитрова от Сдружение „Център за природни и социални изследвания – Благоевград“.

Зелените системи и тяхното състояние също са част от разработката на проектното проучване. В Благоевград обследваната с безпилотни летателни апарати площ, възлиза на над 1 млн.кв.м.

Над 70 студенти от ЮЗУ „Н. Рилски“ и ученици от НХГ „Св.св.Кирил и Методий“, са част от екипа за наблюдение състоянието на околната среда в Благоевград.

Мирослав Иванов е преподавател в Природо-математическия факултет на университета и е с преки впечатления от работата на младите еколози.

Провокативните възможности на съвременните технологии увличат подрастващите в различните екологични дейности.

Според експерта от РИОСВ в Благоевград, Василка Топчиева, това е и причината инициативата, в която участват както местните власти и неправителствените организации, но и младите хора, да придобие такъв качествен мащаб.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене