Самодейците от Бобов дол грабнаха голямата награда в „Малешево пее и танцува“

more_3_b

Близо 3 000 самодейци пяха и танцуваха на сцената на международния фолклорен фестивал в най-голямото село в община Струмяни.

Тридневната фолклорна фиеста събра в Микрево над 10 000 ценители на народната музика. И тази година форумът, в който се изявиха състави и изпълнители от България, Македония, Сърбия, Молдова, Албания и Турция, се проведе под патронажа на Министерството на културата.

Над 22 области от България представиха красотата на местния си фолклор в 11-ото издание на „Малешево пее и танцува“.

Най-многобройни бяха участниците от Благоевградска и Софийска област. Със сериозно присъствие – над 300 изпълнители се представи Македония, три бяха гостуващите ансамбли от Сърбия.

Специални гости на фестивала бяха кметове от Малта, Испания,  Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, партньори на община Струмяни.

В рамките на форума бе подписано и споразумение за сътрудничество и побратимяване на община Струмяни с град Търгу муреш, Румъния.

„В златната прегръдка на Малешевска планина отново избухна красотата на фолклора – в песен, танц, носия, пафта, усмивка, приятелство. „Малешево пее и танцува“ е мисията на България пред света. Мисия, която побира на една сцена богатството на българската духовност и уникалната енергийна пъстрота на чуждите народи“, заяви в словото си при официалното откриване на фестивала кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Голямата награда – статуетка „Жар птица”, журито присъди на всички самодейци от читалище „Миньор 2006” – Бобов дол.

Най-добрите в различните категории получиха статуетки Орфееви арфи. Наградата на кмета на община Струмяни – статуетка „Българска роза”, бе присъдена на танцов състав от гр. Геве, Сакария, Турция.

„Горд съм, че хората от малката община Струмяни създаваме голямо събитие, което тази година бе удостоено със „Златна кобилица“ – наградата на българската секция на Международната организация на фолклорните фестивали – ЦИОФФ, партньор на ЮНЕСКО“, заяви още кметът домакин Емил Илиев.

main_b

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене