Планът за възстановяване се бави, по 2 млрд. лв. на месец трябва да договаряме

169 милиарда лева са плащанията за следващата година от европейския бюджет. 3,4 милиарда лева от тях са заделени за България по линия на кохезионната политика и земеделието.

Има ли риск да загубим част от тях? Коментар на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков – един от преговарящите по европейския бюджет.

„Надяваме се те да бъдат изразходвани, защото това са 3,4 млрд. лв., до които България ще има достъп и ще може да използва. Дали ще се възползва от тази възможност, дали ще ги използва до края, зависи само от българското правителство, което и да е то, в рамките на следващите 12 месеца“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков.

Новаков поясни как са разпределени парите. Най-голяма порция от 1,9 млрд. отива по линия на оперативните програми за градска инфраструктура, строителство на пътища, жп линии, за заетост, за подкрепа на бизнеса. Въобще – всичките оперативни програми, с които разполагаме, включително за опазване на околната среда.

Следващата част е 1,5 млрд. лв. директни плащания към фермерите. Тези пари от ЕС най-пряко се усещат от тях и ще ги подпомогнат в много трудна обстановка – поради покачването на цените на суровините, на газа и др. 890 млн. лв. се отделят за развитие на селските региони. Това е само в рамките на една година.

„Ако се използват до края на срока, тези 3,4 милиарда лева биха се усетили навсякъде в България. Сумата е значителна“, заяви Ковачев.

Той уточни, че това са средства, които България може да получи от изминалия програмен период, от проекти, които и в момента се довършват. Имаме и 260 милиона лева за справяне с последствията от ковид.

„Това, което ме тревожи, е забавянето на Плана за възстановяване. Първите траншове, които в други държави бяха получени преди около година, не ме успокояват. Да боравим с фактите. Ние имаме време до 31 юли догодина да договорим над 12 милиарда лева. И време до 2026 г. да ги изпълним и да ги отчетем. Дали за 3 години може да се изпълни и отчете голям инфраструктурен проект? Тревожи ме, че имаме малко време по Плана. Това означава, че трябва да договаряме почти по 2 милиарда на месец. Половината от проектите са одобрени, половината – не. Най-голямата, която предстои да бъде одобрена, е регионално развитие. Това са инфраструктурните проекти“, коментира Новаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене