Скок на такса „Битови отпадъци“ в Кюстендил

Драстично повишаване на таксата за битови отпадъци ще бъде предложено от страна на ръководството на Община Кюстендил. Това съобщи на пресконференция кметът Петър Паунов, предаде репортер на „Фокус“. „Знаете изключително тежкото положение на общинска администрация и като цяло финансовото състояние, в което се намира бюджетът ни благодарение на две години политика, на напълно обезкървяване на общините. Изключително трудно е да взимаме такива решения, но няма как – те трябва да бъдат предложени на вашето внимание“, каза кметът Паунов.

По думите му изминалите 15 години ръководството на общината се е стремяло да се работи с ресурса така, че да не се налага повишаване на ставките, а е имало години и на намаляване на ставките. Стремежът е бил ресурсът да остава в домакинството, в бизнеса. Миналата година е направено допитване по темата, общинското ръководство се е вслушало в препоръките. След като е предложено вече увеличаване на данъка за сгради, сега се предлага и покачване на таксата за битови отпадъци.

Кметът даде за пример фактът, че от началото на годината са събрани 1,4 млн. лева от такса за битови отпадъци, а са похарчени над 3 млн. лева за сметосъбиране и сметоизвозване. „Това показва каква драматична е вече разликата и какви бързи компенсаторни стъпки трябва да бъдат направени, защото в противен случай системата няма да може да функционира“, каза Петър Паунов.

Предложението е за град Кюстендил повишението на таксата да бъде от 1,4 на 3,5 промила. За селата таксата се увеличава от 1,4 на 9,5 промила. За бизнеса няма да се коригира таксата.

„Знаете, че предстои закупуване на нова техника, изцяло обновяване на съдовете, почистване на многобройните незаконни сметища, стартиране на работа на нова претоварна инсталация. Всичко това е свързано с огромен разход, който към момента ние компенсирахме с други приходи. Тези приходи, обаче – на база на цена на горива, на ток, на газ, при ръст на минималната работна заплата, няма как с какво да компенсираме“, допълни Петър Паунов. Той посочи, че е необходимо решение за стабилизиране на системата.

Кметът коментира и солидното увеличение на таксата в селата. Той посочи, че съотношението при събиране на таксата между град и села е драстично. За 2021 година са събрани 1 272 000 лева, 1 058 000 са от града, а това е осем пъти разлика. От друга страна основна разходна част са малките населени места.

Според кмета на Кюстендил в късна пролет ще се усети подобряване в системата. Предстои пристигането на нова техника. Ще се работи и по отношение на налагане на санкции. Ще се работи по разделното събиране на отпадъците.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене