Беди Осман ще управлява Якоруда до изборите догодина

Зам. кметицата на Якоруда Беди Осман ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на общината в оставащата 1 г. до редовните местни избори.

Решението бе взето на извънредна сесия на ОбС – Якоруда снощи, свикана заради необходимостта да се намери заместник на застреляния преди седмица кмет Нуредин Кафелов. Съгласно ЗМСМА, ако до редовните избори остава по-малко от година, при смърт на титуляря на поста не се насрочват извънредни избори, а местният ОбС избира вр.и.д. градоначалник, като тази длъжност може да бъде изпълнявана от заместник-кмет или общински съветник. В Якоруда реално изборът можеше да бъде между двете зам. кметици и 17-те общински съветници, 15 от които са от ДПС и 2-ма от ГЕРБ.

Сесията премина доста вяло и под знака на скръбния повод, който я наложи – смъртта на Кафелов. В началото започна със слово в негова памет, след което се премина към избора. Поради предрешеността му вотът дори не бе таен – зад тъмен параван с бюлетини, а с явно гласуване. Кандидатурата на Осман бе единствена и за нея ръка вдигнаха всичките 16 присъстващи съветници.

Ден по-рано името на Осман бе одобрено и от пристигналия за целта в Якоруда лидер на европейските либерали, евродепутата Илхан Кючюк, който се срещна със съветниците от Движението.

В навечерието на сесията съветникът от ГЕРБ Димитър Мехомийски депозира при председателя на ОбС Золейка Иланска предложение на заседанието да бъдат поканени съпругата на Н. Кафелов, общественици, бизнесмени и граждани. В крайна сметка на сайта на общината такава покана не бе отправена и в залата си бяха отново единствено съветниците. Поради единствената точка в дневния ред и експресното й приемане сесията бе и най-кратката в историята на ОбС – Якоруда.

Б. Осман беше много години зам. кмет на Якоруда и дясна ръка на Н. Кафелов. Наскоро срещу нея в КПКОНПИ постъпи сигнал за конфликт на интереси при обществени поръчки за 2 млн. лв., спечелени от ПК „Места“, където доскоро член на УС бил зет й.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене