През декември ще започне монтиране на климатици в жилища в Смолян, осигурени по европейски проект

През декември се планира да започне монтирането на климатици в жилища в Смолян, включени в проекта за замяна на старите отоплителни уреди, съобщи за БТА Виолета Филипова от общинския пресцентър.

Над 160 уреди с пелети са поставени досега на домакинства в областния град. До края на декември община Смолян продължава да приема заявления на жители на града, които желаят да заменят печките си на твърдо гориво с безплатни климатици или отоплителни уреди с газ и пелети. Проектът за замяна на старите печки е с европейско финансиране и цели да се намалят замърсяванията на атмосферния въздух на Смолян.

Общо 1600 домакинства от Смолян ще получат отоплителни уреди с пелети, а над 900 са одобрените за монтиране на климатици. През тази седмица ще се подпише договор с фирмата, доставяща климатици по проекта. Осигурените климатици са с клас А+ за отопление и А++ за охлаждане.

Замяната на замърсяващите въздуха печки на дърва и въглища се извършва по проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене