Кметът на Благоевград Илко Стоянов във връзка с посегателството над български културен клуб в Охрид: Не се поддавайте на провокации, българите и македонците не сме врагове

Кметът на Благоевград Илко Стоянов излезе с позиция във връзка с публикувана информация за посегателство над български културен клуб в Охрид.
„По повод извършени действия от маскирани лица, които са счупили витрините на български клуб в Македония, бих искал да призова да не се поддавате на провокации. Хората от двете страни на границата не сме врагове. Всякакви опити да се внуши обратното биха могли да доведат до ескалация на напрежението, което не е необходимо на никого. Има многобройни доказателства за това, че добри отношения между Благоевград и общини в Р Северна Македония съществуват. Ежедневно жители на Благоевград посещават нашата съседка, както и граждани на РСМ идват тук. За съжаление отделни лица и/или организации, се опитват да нагнетят омраза, което може да породи агресия. Това не бива да се допуска“, коментира кметът Стоянов.

Той припомня, че наскоро жители на Р Северна Македония организираха частна проява в Благоевград, която презентираха като откриване на Македонски културен клуб. „Въпреки, че аз като кмет и голяма част от моите съграждани не припознаваме този офис като културно учреждение и въпреки, че никой не беше поискал разрешението на Общината, и няма постъпили никакви официални документи, инициативата се проведе. Не беше нарушен общественият ред, не се допусна и напрежение. Призовавам така да бъде и занапред! Това е правилният път“, коментира още кметът Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене