В град Верия, Гърция се проведе третата краткосрочна обмяна на ученици от  пет училища от България, Румъния, Гърция, Турция и Латвия

Земеделска професионална гимназия град Сандански проведе трета мобилност по проект „Drinking Europa’s water“ в Гърция

От 07.11.2022г. до 11.11.2022г., в град Верия, Гърция се проведе третата краткосрочна обмяна на ученици от  пет училища от България, Румъния, Гърция, Турция и Латвия, участници   в проект по програма Еразъм+, КА229 “Drinking Europe’s water”. Домакин на срещата беше “Lyceum of Makrochory ”,с. Макрохори, Република Гърция. От българска страна участие взеха трима учители и петима ученици.

През първия ден от посещението в Гърция бяхме посрещнати в кметството на гр.Верия от заместник-кмета по образованието госпожа Сирмула Цима. Госпожа Цима ни приветства с добре дошли  и ни запозна с историята и културата на град Верия. По- късно посетихме и Централната обществена библиотека на града, където участниците в проекта представиха своите градове и училища. Учениците показаха и презентации с  произведения на изкуството вдъхновени от водата. Следобедът посетихме Археологическия музей на град Верия.

През втория ден участниците в проекта посетиха“Lyceum of Makrochory ”,с. Макрохори . Учениците работиха заедно и откриха общи мотиви в представените през първият ден произведения на изкуството. Следобеда участниците в проекта посетиха старата част на град Верия и се разходиха по бреговете на река Алиакмонас, която преминава през град Верия.

Третият ден посетихме Лутраки Позар или както са известни още Пожарски бани- известен гръцки спа курорт намиращ се в полите на планината Ворос. В селището има множество термални минерални извори. По късно посетихме град Едеса известен със своите грандиозни каскади от водопади, които се разбиват от височина 70 метра.

Четвъртият ден разгледахме ВЕЦ Сфикия  изградена на река Алиакмонас (Бистрица)- най дългата изцяло гръцка река.

Следобеда посетихме град Вергина, в който се намира гробницата на царете Македонски, включително и гробницата на Филип II Македонски- баща на Александър Велики.

Последният ден бе посветен изцяло на град Солун. Посетихме Бялата кула и крайбрежния парк.

След това домакините ни организираха туристическа обиколка на историческия център на Солун с автобус.

Мобилността  завърши с прекрасна  вечеря и връчване на сертификатите за участие в проект „Drinking Europe’s water“ по програма Еразъм + .

Мария Якимова- Кацарска- учител по английски език,

Вероника Миндова-Педагогически съветник,

Мариана Гогова- учител по физическо възпитание и спорт

и учениците:

Петя Гоцева ,Валерия Каракушева, Светла Кукучева, Калоян Георгиев, Васил Караиванов

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено  възгледите на авторите. Европейската комисия и Националната агенция не носят отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене