Ексклузивно! Вън политиката от горския бранш и проблемите ще се решат!

За проблемите в горския сектор се говори от години. Последно време обаче, кризата се задълбочава при това на национално ниво. Спекула, администартивни неуредици, раждат редица кризи и разруха в бранша. Топ Преса е социална и отговорна медия. Тя не търси известителите но и консултантите за решеване на подобни обществени проблеми. Ето защо наш репортер се обърна, към дългогодишният експерт в отрасъма Веселин Камбуров за да назове реалните проблеми и предложи решения.

Определени хора,фирми и орагаизации който имат интерес системата да е слаба за да могат да я рекетират и да продължават да безчинстват в горите – това са основните вредители – твърди Камбуров. Има няколко неща ,който трябва да се направят в горите – повишаване на заплатите на горските служители ,за да могат тези хора да бъдат мотивирани за изпълняват съветско служебните си задължения,за да не се потдават на корупцияи да бъдат обект на елита за подкупи и други подобни порочни практики.

Обезпечаване с необходимата техника за охрана и изпълнение на служебните си задължения не намеса на политиците в кадровата политика . Отдаване на дългосрочни концесии на определени територии ,за да могат фирмите да закупят техника за дългосрочно ползване за да могат да обучат професионални кадри, които да работят в горите ,търговете да не бъдат на парчета,всеки ден търгове от по 100куб.а два пъти в годината. Пролетна и есенна сеч, за да могат фирмите да знаят какво са купили за годината ,така няма да се създава изкуствен дефицит на дървесина и цените да са неоправдано високи. При тази схема цените на пелетите тогава няма да са 1000лв.за тон,кубик дърва няма да е 150лв.това сега е така защото фирмите купуват неоправдано скъпа суровина,и няма как да продават евтина.

Аз работя в горите от самото начало ,когато Общинските стопанства започнаха да работят с местни партньори ,частни фирми,найстина такава доза в сектора е нямало никога не се е случвало български фирми да внасят такива количества дървесина,от страна като Гърция и Австрия,мисля че причините са няколко ,основната причина е грешната политика в горите. Местните политически назначения в горите ,аз не знам в последните години някой директор да е останал,за повече от една година на поста си,назначават се хора без професионален опит а политически,разрушени бяха най-добрите дърводобивни бригади,защото,цената на добива не е увеличавана от години и така всички професионални работници избяха от горите ,останаха роми и хора който не разбират от това. Относно кадрите в горите,лесовъдите,не са получавали увеличение на заплатите от месеци дори години,получаваха някакво мижево увеличение с по 5-10% ,лесовъдите, получават най-високите заплати в страната ,а отговорностите им са най-големи,колегите ми лесовъди,са наричани от обществото крадци,мафия,защото това се наслага в последните години от оределени хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене