Ако се стигне до трети мандат, президентът Румен Радев ще го връчи след Нова година

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство след Нова година, за да може евентуални нови предсрочни избори да се проведат през март и да се избегне вот през тежката зима. Радев каза това по време на консултациите с „Демократична България“. Той, обаче, изрази надежда да не се стига до трети мандат.

„Тъй като има призиви от различни кръгове веднага да връчвам мандатите, искам да кажа, че след изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да имаме редовно правителство. Да се даде време за диалог, да се даде време на партиите да се отдалечат от агресивната предизборна реторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави кабинет, то предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква несъмнено известно забавяне. Аз си нося тази отговорност, поел съм я. Няма да насроча избори януари и февруари”, подчерта държавният глава.

Все пак държавният глава изрази надежда да не се стига до връчване на трети мандат, а да се състави редовно правителство в рамките на първия или втория опит.

„Можем само да си представим това до какво ще доведе. Рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март. Ако партиите силно настояват, ние сме подготвени и за варианта да правим предизборна кампания през декември и по празниците и да идем на избори в най-тежките условия. Аз ще се съобразя и веднага ще дам един след друг мандатите. Надявам се силно да не се стига до трети мандат”, каза Радев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене