Кукерско шоу ще разтърси Благоевград на 8 януари

12 кукерски групи ще дефилират на 8 януари догодина в Благоевград и ще прогонят злите сили от общината. Стотици сурвакари от града и околните селища ще участват в общинския фестивал. Датата се определи на среща на кмета Илко Стонов с представители на кукерските дружини. Шоуто ще стартира от ул. „Тодор Александров“ (при Съдебна палата), а крайната точка е пл. „Георги Измирлиев“, където в 10.30 ч. първата група ще представи програмата си.

Пъстрото и атрактивно шествие на маскираните мъже, жени и деца ще бъде оценено от експерти. По традиция в края на дефилето ще  бъдат отличени и наградени най-оригиналните кукерски облекла. Очаква се хиляди хора да наблюдават танците, с които кукерите ще прогонят злото от община Благоевград. В атрактивния маскарад се пресъздадат не само характерни за района кукерски и сурвакарски игри, танци, обичаи, но и изпълнени с много хумор и въображение сценки на злободневни теми. Заедно с познатите страховити маски на бабички, старци, дяволи, мечки и мечкари, се появяват и образите на герои от днешното време.
Всички играят, пеят и танцуват с много настроение, под звуците на чановете, музиката и тъпаните гонят злите сили и наричат за здраве, мирна и плодородна година. Всяка група се отличава със собствен стил и костюми.

Жребий определи и поредността на представяне на участниците в „Кукерски игри в Пиринско“. Ето каква е тя:

– Махала „Плажа“;

– С. Покровник;

– С. Изгрев;

– III квартал;

– Кв. „Грамада“ – I група;

– С. Падеш;

– Кв. „Грамада“ – I I група;

– С. Логодаж;

– С. Зелен дол;

– С. Лешко;

– Кв. „Струмско“;

– II Квартал.

Времето, което всяка група има за представяне пред журито и публиката, е 20 минути. Ще бъдат отличени победители в различни категории, а сред тях са „Най-колоритна младоженска двойка“, „Най-добър костюм“, „Най-добра хореография“, „Най-добър обреден ритуал“, „Най-атрактивна маска“, „Опазване на местната култура“, „Придържане към българските традиции“ и др.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене