Борисов с извънредно изявление

Той категорично заяви, че ГЕРБ няма да се откаже нито от хартиената бюлетина, нито от машините

Водихме дълъг разговор с колегите от СДС. Чудех се много, приехме предложението на Промяната и Петков за закона за КПКОНПИ и всъщност те са си търсили повод да счупят и последното работещо НС. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг е централата на партията.

До него застанаха председателят на НС Вежди Рашидов, председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова, Томислав Дончев и председателят на СДС Румен Христов.

„Атентат срещу демокрацията“ да се нарече ангажимент поет пред избирателите за смесено гласуване може ли да е атентат на демокрацията“? Така беше обявено сутринта в Нова тв. Аз искам да ви припомня 2021 година, когато беше извършен атентат срещу нас. В Разпети петък приеха изборния кодекс и сутринта беше прието в Държавен вестник“, припомни той.

„Да, имаше ненужен драматизъм. Чолаков можеше да прекъсне заседанието към 11-12 и после да продължите. Вчера декларирахме ясно, че ако един ден този кодекс влезе в зала ГЕРБ и СДС ще оттеглят премахването на обществения съвет към ЦИК и на район „чужбина“. Ако някой си направи труда да провери какво означава район „чужбина“, ще види, че не значи нищо. Кой определи цифрата 40? По коя математическа формула? Решили сме 100, върнете го пак 40, но питайте как решиха, че са толкова“, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Те си търсят повод да излязат от парламента и да отидат на избори, защото апокалипсисът след тях е непоправим. Кирил и Асен го знаят прекрасно. Знаят го и ДБ, но са приели тактиката на мълчанието“, допълни той.

Борисов категорично заяви, че ГЕРБ няма да се откаже нито от хартиената бюлетина, нито от машините.

„Ние сме „за“ машинно гласуване, но нямаме никакво доверие в машините на Мадуро. Моето предложение към колегите, ако искат лидери, ако искат шефове на парламентарни групи, депутати, още днес, ако искат утре или понеделник, да се върнем и пред вас медиите да отворим отново тема не само за изборния кодекс.

Делян Добрев от месеци предупреждава, но вчера Арбитража осъди Финландия защото приема за форсмажор указа на Путин. Ако осъдят България, ще трябва да платим над 2 млрд. лв. Без парламент от кой бюджет ще извадят пари? Те не влизат в зала, за да си придават тежест“, ядоса се лидерът на ГЕРБ.

„Аз съм с две ръце „за“ машинно гласуване, но каквото е в Щатите, а не при Мадуро. Правили са далавера с флашките и знаят какво ще им причини това. Седнете, ако искате аз, ако искате вие, върнете се към здравия разум. Изборният кодекс е претекст. Меморандума с GemCorp не е прекратен. 1 милиард долара. Помня как Петков обясняваше при Цветанка Ризова, че всичко е приключило“, припомни още Борисов.

„Страшен упадък на демокрацията било това да гласуваш с бюлетини. Понеже сме свикнали да се реферираме с Америка, спешно поръчайте всичките машини. В противен случай, няма да има възможност нито едно от нещата, които очакват хората да се случи. Няма шанс и да се състави правителство. Вчера гледах г-жа Нинова и те нямат шанс, и те са в изолация. ПП и ДБ не могат с ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“. Пълна изолация. Ще имаме ли правителство с трети мандат и ако няма нагласа за правителство и ще си играем на влизане-излизане, единственото работещо нещо ще приключи и тогава е честно да се заяви пред президента да насрочва избори и да отиваме пак“, каза той.

„Не може от нас да искат да се държим отговорно, а те да се държат като деца на Хелоуин – лакомства, GemCorp, това-онова или пакости“, посочи Борисов.

Според него целта не е ПП да се разберат за правителство, а да се скрият от това, което са направили в правителството си.

„Ние победихме с флашки, машини, по техния избирателен кодекс, с техните правила, с техните министри“, припомни Борисов.

„Сега има експериментални машини. Поръчват ги и до месец правят машините, които ги има в Америка. Правят кодекса, сядаме и се договаряме. Къде ви е проблемът? Днес парламентът няма да работи, нямаме правителство. Срещу кой протестираме“, попита той.

„Прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме, да ставаме президентска република, ми, прав е. Да се разбие всичко. Всичко е замразено с години наред. Кой инвеститор ще дойде в тия дупки да прави заводи. Но това е моето мнение, за медиите само казвам, че сме разговаряли с колегите и мисля, че трябва да се обединим около това. Направете усилия още днес да върнем здравия разум, не само за съюзите, но и за хората“, обърна се Борисов към приближените си.

„Невлизането в зала е най-лесно, но отговорно ли е? На тех им трябва нещо, на което да си намерят повод да ходят на изброи и да викат „тея са лошите, ние сме добри“. Отрязали са главата на централите, за какво им е план. Има отговорни партии, които гласуват и придвижихме огромни мнозинства“, каза той.

„Че мамите – мамите, че сте дали на частник да провежда изборите и аз не съм съгласен. Поне кодът да е държавен, че да има отговорни“, призова лидерът на ГЕРБ.

Попитан дали би участвал в разговори на по-високо ниво, той заяви: „Ще разговарям, ако трябва, но то е да или не. Имаме прекрасни депутати и шефове на групи. Предложих им да подпишем документ, който гарантира изпълнението на всички програми.“

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене