Ден след погребението му ОИК Якоруда прекрати пълномощията на кмета Н. Кафелов

С решение № 86 от 17.11.2022 Общинската избирателна комисия в Якоруда днес прекрати предсрочно пълномощията на кмета на общината Нуредин Кафелов. Това стана ден, след като в ОИК постъпил препис – извлечение от Акта за смърт на Кафелов, който е под № 69 от 16.11.2022 г.

„Видно от смъртния акт, същият е починал на 14.11.2022 г., поради което ОИК следва да се произнесе с решение на основание чл. 42, ал.1, т.13 и чл. 42, ал. 4 от ЗМСМА, с което да прекрати предсрочно правомощията му като Кмет на община Якоруда.“, пише в решението на комисията.

Ден след като Кафелов бе погребан, ОИК анулира издаденото му удостоверение с №01/28.10.2019 г., с което за последен път бе избран за кмет на общината.

Препис от Решението след влизането му в сила ще трябва да се изпрати на ЦИК и на Председателя на Общински съвет Якоруда д-р Золейка Иланска за предприемане на действия по компетентност.

Решението е подписано от председателя на ОИК Петранка Кундева и от зам. председателя Димитър Бучков.

Според чл. 42 на ЗМСМА Решението на ОИК за предсрочно прекратения мандат на Н. Кафелов може да се оспорва пред Административен съд Благоевград от заинтересуваните лица или от централните ръководства на партиите и коалициите, които са представени в ОбС, но при смъртен случай това би било прецедент.

По процедура следва избор на временно изпълняващ длъжността кмет, който ще управлява общината до следващите редовни местни избори. Предсрочни избори за кмет на Якоруда няма да има съгласно т. 7. от същия член, според който „Когато след прекратяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се произвеждат. В тези случаи общинският съвет избира за кмет на общината или заместник-кмет, или общински съветник.“

Изборът трябва да се гласува на заседание на ОбС, което до днес не бе насрочено. Най-вероятно той ще е между двете зам. кметици Беди Осман и Магдалена Богданова и предложени на място общински съветници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене