Криминалист шокира с версия за съдбата на изчезналия Сашко: Става въпрос за…

Не знам дали детето изобщо е живо, не съм голям оптимист и дано да греша, заяви Иван Савов

Криминалистът Иван Савов направи шокираща версия за случая с 12-годишния Сашко от Перник, от когото продължава да няма никаква следа. В студиото на БНТ той заяви, че е 100 процента сигурен, че става въпрос за отвличане.

„Не знам дали изобщо е живо. Не съм голям оптимист. И дано да греша, естествено, но мина прекалено много време и то в един район, в който очевидно няма да го намерят.

Много неща не бяха свършени още от самото начало, които щяха да внесат яснота кога, къде и как се е случило. Едва вчера, например, излезе информация, че бащата на детето е подложен на полиграфско изследване, което е показало, че той не лъже. Но аз питам – тъй като има основателни данни, че мъжът има психически проблеми, защо преди такова изследване не е направена и психиатрична експертиза?

 

Този човек е публична фигура, нотариус е на Брезник, единственият, и няма как да бъде скрит, всички го познават. Оставиха го дни наред да заблуждава тълпи от хора из Перник и за жалост в конкретната ситуация нямаше никакъв реален резултат. Ръководните органи на МВР трябваше да организират по-добре нещата, а не да оставят бащата да ги води из някакви гробища и други места. Разследването беше поведено в грешна посока, за съжаление, категоричен е криминалистът.

„Не съм съгласен, че той иска детето му да се върне. Това, че показва някакъв поведенчески модел, не доказва това. Нито едно от твърденията му за деня и мястото, където са се разхождали с детето, не могат да бъдат потвърдени от никого. Предишният ден се оказа, че детето не е отишло на училище, както казва и учителката. И каква е гаранцията, че нещото не се е случило още предишния ден с него?!

Няма нито едно твърдение на бащата, което да бъде доказано по безспорен начин. Освен това има десетки камери в Перник, които биха могли да заснемат движението на автомобила, часа и преминаването в определен район. Е, няма такова нещо!

Не желая да обвинявам, когото и да е било. Не съм прокурор или действащ служител. Истината е, че целият този балон, който се наду покрай историята с издирването на детето, изигра по-скоро негативна роля. Даде възможност да се спекулира много. Разследването е просто, действа по елементарен алгоритъм. Търсене и проверка на версиите на бащата. Рутинно е. Бащата е трябвало още първия ден да се отдели и с него да работи психолог.

Засега всичко е в сферата на предположенията, но само ще кажа, че в района на Брезник никой не е търсил детето, а бащата живее там. Знам някои неща, които скоро ще станат ясни и на обществеността. В тези райони не е трудно да се намери информация.

От години знам за дейността на бащата на Сашко. Не изключвам детето да е отвлечено заради професионалната дейност на своя баща. А също не изключвам и личен мотив със битов характер.

Този случай показа, че въпреки доброто желание на службите да работят, в момента има голям дефицит на професионално подготвени хора. Може само да послужи като показно как не се работи. Първият пропуск е, че се допусна хиляди доброволци да участват в издирването. Не мога да кажа, че са пречели, защото бяха много мотивирани да намерят детето. Но има специфики, които те не могат да изпълнят. Да кажем, че 20 човека намерят тялото в гориста местност. Няма да знаят какво да правят, ще заличат всички улики.

Надявам се оттук нататък всяко изчезване на човек да бъде отработвано по този начин, защото в последните години тези случаи зачестиха. Но аз не съм чул някой да търси по този начин останалите хора. Не, че детето не е важно, изключително важно е, но това трябва да се превърне в практика, така да се работи всеки път, завърши Савов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене