Водолази издирват 12-годишния Александър в езера край Перник

Водолази издирват 12-годишния Александър от сутринта в езерата в пернишкия квартал „Калкас“, съобщи за БТА кметът на района Надка Павлова.

Проверени са две от тях, няма открити следи от момчето. В момента водолазите са във водите на двете езера край манастира „Св. Петка“ в кв. „Калкас“.

Утре ще бъдат проверени и други езера и водоеми в района.

Вече трето денонощие продължава издирването на момчето, което изчезна в петък след разходка с баща си в района на профилакториума, намиращ се в местната планина Голо бърдо.

В търсенето му се включиха няколко институции. Над 300 служители на МВР участват в акцията, включително и чрез хеликоптер на „Гранична полиция“ с термовизионна камера на борда и следови кучета.

Няколко отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) също са на терен. Общо 32-ма планински спасители със седем обучени кучета обхождат райони, където има вероятност да се намира Александър.

Спасително-аварийни екипи от Столична община също се притекоха на помощ с високо проходима техника.

В издирването се включват и множество доброволци от цялата страна.

през трите дни стотици от тях обхождаха града, покрайнините му и съседни села, проверявайки входове, изоставени сгради и всякакви други обекти, за които може да се предположи, че се намира изгубеното дете. Освен урбанизираната част, група доброволци претърсваха гористите местности, получавайки съвети от планинските спасители.

Част от доброволците оставяха пакетирана храна и вода на лесно забележими места, с надеждата това да помогне за оцеляването на 12-годишното момче. От няколко места дори звучеше любимата му песничка Gummy Bear, тъй като, по информация на близките на момчето с аутизъм, звуците от нея може да му подействат успокояващо.

Един от големите паркинги в града често служеше за нещо като доброволчески щаб, където се обменяха разпечатани карти, батерии за фенерите и всякакви други неща, които биха могли да са от полза.

Любители планинари се изкачиха до връх Ветрушка, където претърсиха обстойно изоставените и полуразрушени сгради на бившето ракетно-зенитно поделение, намирало се някога там.

Претърсвани бяха още райони около водни обекти, мостове, жп релси, складове, подлези и всякакви други места. И в момента стотици от доброволците продължават да участват в търсенето на терен, надявайки се да открият 12-годишното момче.

Всеки, който има важна информация, може да я подаде на дежурната част на полицията в Перник на телефон: 076/676370, както на спешния номер 112.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене