Започна се: Ето какво се случва из магазините в България

Хората започват да пазаруват все по-малко храна заради инфлацията

Продажбите на храни намаляват за четвърти пореден месец. През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт.

През юни, юли и август намалението на оборота при продажбите на храни беше съответно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база. Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки, пише „Труд“.

Това означава, че намалението на количеството купувани храни е значително. Всичко това е резултат от поскъпването на храните. Много хора просто отказват да купуват определени храни на по-високите цени, което води до свиване на оборотите.

Най-лесно хората могат да се откажат от стоки като чипс, вафли и дъвки, но много хора ограничават и покупките на плодове, колбаси и млечни продукти. В тази ситуация, в опит да запазят печалбите си, търговци и производители продължават да вдигат цените, макар че от месец юли насам цените на тока за бизнеса реално са фиксирани на малко над 250 лв. за мегаватчас, а през последните месеци бензинът и дизелът поевтиняха.

Намаляване на потреблението е единственият начин за стопиране на инфлацията, коментираха икономисти. В резултат на конкуренцията в големите търговски вериги нарастват храните, които на промоция се продават с 50% намаление или две на цената на едно. Много хора се превърнаха в ловци на промоции и купуват предимно стоки с намаление.

Докато оборотът при продажбите на храни намалява, продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през септември нарастват с близо 35% спрямо същия месец на миналата година.

В промишлеността през септември има спад с 1,7 на сто спрямо предходния месец, обявиха от НСИ.

Намалява производството на хранителни стоки. През септември производството на хранителни продукти в страната се е свило с 9,2% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт.

При положение, че намалява потреблението на храни, производителите свиват и дейността си. Спад при производството на храни спрямо предходния месец е отчетен и през юни и юли.

Не само при храните има спад в производството. През септември производството на тютюневи изделия е намаляло с 13,1% спрямо предходния месец, производството на напитки се е свило с 2,5%, а на текстил с 5,7 на сто, показват данните на националната статистика.

При производството на машини и оборудване има намаление с 3,3%, а при ремонта и инсталирането на машини спадът е със 3,7 на сто. При производството на дървен материал през септември също има малък спад. В резултат общо в промишлеността има спад с 1,7% спрямо предходния месец.

Спад има и в строителството. През септември строителната продукция намалява както спрямо предходния месец, така и на годишна база. Причина за това са по-малкото дейности по пътищата в страната, възлагани от държавния бюджет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене