Украински бежанци протестираха в Банско

Бежанци от Украйна излязоха на протест днес в Банско с искане програмата за временна закрила и хотелско настаняване да бъде продължена. Исканията им са да не бъдат премествани в държавни бази.

Наталия Шантаченко каза пред журналисти, че вече се интегрират в Банско, децата им ходят на училище и детска градина, имат достъп до медицински грижи. „Много от хората тук са останали без нищо. Те вече нямат в Украйна нито домове – нищо. Те искат да се интегрират тук, ходим на курсове по български език и искаме просто да кажем „Благодаря, България“, не на преместването“, каза още тя. По думите на протестиращите това, което искат, е да не бъдат премествани и да продължи програмата такава, каквато е в момента.

Наталия Шантаченко каза още, че нямат информация къде ще бъдат преместени. Притесненията им са и във връзка с условията в базите, в които ще бъдат преместени. Шантаченко допълни, че хотелиерът, при когото са настанени, е изразил готовност бежанците да останат, има и други хотелиери, които са заявили готовност да приемат и още хора. „Хотелиерите също не са готови, защото много от тях са се отказали от предстоящия сезон за да ни оставят тук“, допълни тя.

Альона и Лариса от протестиращите също изразиха благодарност за възможността да намерят убежище в България, но искат да не бъдат местени. Те също изтъкнаха, че децата им ходят на училище в планинския град и вече се адаптират. „Някои жени ходят на работа, но ние не можем да платим за апартаментите, защото парите, които изкарваме не стигат и много се надяваме, че България ще даде шанс да останем в хотелите и да живеем в хотелите“, каза Альона.

В област Благоевград украинските бежанци са между 1500 и 1700, настанени в имоти държавна или общинска собственост, както и в частни хотели в областта. В областта най-много са бежанците, настанени в община Банско. Протестът днес събра няколко десетки бежанци, които са настанени в хотели в Банско и района.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене