Изход като цяло трудно ще се намери, защото се преминаха много червени линии и противоречията като цяло се превърнаха в междуличностни и от това губим всички.

Ексклузивно! Предприемачът, политик и общественик Димитър Урдев пред Топ Преса: Политическата криза в Благоевград ще се задълбочава!

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

Димитър Урдев – предприемач, политик и общественик от Благоевград. Личност, която изпъква с принципните си позиции по важни обществени теми. Човек без страхове да назове нещата с инстинските им имена и готов да поеме последствията си от това. Благодарни сме на г-н Урдев, че застана пред репортерския ни диктофон за да коментира важни обществени теми. 

Господин Урдев, благодаря ви,че приехте да застанете лице в лице пред огромният читателски актив на Топ Преса. С времето вие се изградихте като доказан общественик които не се свени да вземе отношение когато види нещо нередно или неестествено в обществен план. В този ред на мисли искам да започна това интервю с една моя констатация поне по-мой скромни наблюдения – Община Благоевград е изпаднала в дълбока политическа криза. Хаосът е пълен, диалогът липсва, градивният анализ също , в общинския съвет ситуацията наподобява баснята за орела, рак и щука. Приемате ли тази моя констатация ако да.. има ли изход от нея ..а ако не защо не я приемате?

Първо благодаря ви за интереса към моята обществена дейност. Що се касае за ситуацията в Община Благоевград, то тя е отражение в голяма степен на отношенията в обществото като цяло. Ако погледнем и последните парламентарни избори нямаше дебат за идеи, а в крайна сметка целта на всеки участник следва да бъде благоденствието на обществото и дебата да бъде за механизмите за постигане на този просперитет. Конкретно и в Община Благоевград това е в голяма степен причината. В същото време има неразбиране за ролята на Кмета и на Общински съвет като органи на местното самоуправление и в резултат свръх очаквания към общинските съветници. Реалната политика всъщност се реализира от Кмета на общината, а общинският съвет просто подпечатва идеите му. Аз лично считам, че с навлизане в последната година от този мандат ще се изострят противоречията, които наблюдаваме в момента. Изход като цяло трудно ще се намери, защото се преминаха много червени линии и противоречията като цяло се превърнаха в междуличностни и от това губим всички.

Говорейки за политическа криза няма как да подмина и реалното икономическо състояние на Община Благоевград и региона. Струва ми се, че бизнесът в общината е в колапс…Меко казано странно е в съседни и малки общини да са по-добре развити в икономически план от областната столица..вие сте човек на бизнеса ще направите ли коментар по-тази тема?

Като цяло в годините се пропусна да се изгради и реализира стратегия за икономическа трансформация на Благоевград. На първо място имаше неразбиране на какво се дължи бурното развитие и процеса не се управляваше, а това основно се дължеше на двата университета. Всичко се случваше хаотично. Ние нямахме визия за това какъв тип икономика искаме да развиваме и какви инвеститори искаме да привлечем. От друга страна не създадохме в годините стимули за това младите хора завършващи в двата университета да се реализират тук. А те са огромен капитал. В годините неглижирахме и случващото се в средното образование и сега заслужено берем плодовете на това ни безхаберие, липсват кадри, а тези които завършват не са с необходимите умения и квалификация. Необходим е анализ за причините, защо даден инвеститор предпочита една община пред друга. Тук може много да се направи, защото ролята на общинската администрация е съществена, като тя трябва да стимулира навлизане на нови инвеститори, но и възможности за растеж на вече установилите се в Благоевград.

Ще ми се да ви попитам и за нивото на местните медии, вие като предприамеч и политик нееднократно бяхте обект на атаки и критики заради заемани от вас позиции или пък извършени деиствия…Каква оценка ще дадете за работата на местните средства за масова информация?

Моето разбиране е, че всеки един гражданин решил да се занимава с обществена дейност и политика, не бива да се чувства недосегаем от интереса на медиите към него. Друг е въпроса за езика, който се ползва от част колегите ви и за мотивацията им при отразяване на дадени събития. Рано или късно всеки плаща за действията си, това за мен е неотменимо. Като цяло медиите следва да са критични към случващото се, а не да следват силните на деня. Само времето може да отсее семето от плявата.

Не мога да избегна въпроса за казуса „Бачиново“. От месеци социалните мрежи гъмжът от разнопосочни тези, позиции и информации със съмнителна достоверност…Вие, убедена съм, разполагате с качествена информация по тази тема ,ще ни помогнете ли на нас от Топ Преса и нашите читатели да се ориентираме какво се случва в деиствителност?

Като цяло вярвам в добрите намерения на всички участници в дебата. Аз лично смятам, че Бачиново като белият дроб на Благоевград не бива да се използва с политически цели. От друг страна там има частни имоти и ако не искаме да се реализират инвестиционни намерения, които не се вписват в цялостната визия за парка, то следва тези имоти да бъдат отчуждени и собствениците обезщетени с равностойни имоти. Другото е комунизъм, а отношението към него мисля е еднозначно в обществото ни. За мен важните въпроси по този казус, сякаш останаха на втори план и липсата на диалог се превърна в показване на мускули и отстояване на позиции на инат. Според мен основният проблем е не дали да се направят тези инвестиции, а как и каква да бъде ролята на Община Благоевград. Прогнозата ми е, че този въпрос ще остане за решаване в следващия мандат след местните избори през 2023г.

Преди последния и задължителен въпрос искам да ви попитам нещо в личен план повече ви даде политиката или повече ви взе?

Аз се занимавам с обществена дейност от студентските си години. От натрупания опит мога да кажа, че подобна сметка би била без кръчмар ако я направя. В живота като цяло, когато една врата се отваря, друга се затваря. Мога да кажа единствено, че нищо даром не съм получил и всичко съм постигнал с цената на огромен труд. Всички мои приятели ме познават като човек на идеите и голям работохолик. Занимавайки се с обществена дейност живота ме е срещнал с много хора и моя най-голям капитал са изградените приятелства. Ако нещо съм спечелил то това са те огромния брои приятелства.

Благодаря,че приехте да направим това интервю с Вас.Моля за Вашето послание към Читателите на Топ Преса.

Ценете времето си, то е единственото невъзстановимо за всеки от нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене