Първо заседание за изработване на аптечна карта на област Благоевград

В Конферентната зала на Областна администрация Благоевград се проведе първо заседание на новосформираната комисия, ангажирана с изработването на Областна аптечна карта (ОАК) на област Благоевград. Председател на комисията е областният управител  Николай Шушков.
На заседанието присъстваха заместник областният управител – Слави Христов, Красимира Крумова- гл. експерт в Областна администрация – Благоевград, представители на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз, на Българска асоциация за закрила на пациентите, на общините, както и представители от Регионална здравна инспекция и Районна здравноосигурителна каса.

Министърът на здравеопазването утвърди със своя заповед Методика, въз основа на която да се изработват областни аптечни карти, необходими за съставянето на Националната аптечна карта. Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти. Ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др. Към всяка областна аптечна карта е необходимо да бъде изготвено становище относно нужния минимален брой аптеки, както и за необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки, които се определят съобразно потребностите на населението в областта, за да се осигури нужното обслужване на населението с лекарствени продукти и медицински изделия.

По време на първото заседание бяха набелязани стъпките, разпределени отговорностите и определени сроковете за събирането, обобщаването и анализирането на информацията, необходима за изготвянето на ОАК.

Всички членове на комисията декларираха готовност за събирането на първичната информация за аптеките и за работещите фармацевти и помощник-фармацевти.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде направена и Националната. Тя ще проследи моментното състояние на аптечната мрежа в страната и броя на работещите фармацевти и помощник-фармацевти.

На следващото заседание на комисията ще бъдат представени обобщените данни. Крайният срок за изготвянето на Областната аптечна карта е 30 ноември 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене