Банскалии от набор 72-ри вдигнаха каменна чешма до уникален параклис в Пирин

Вярата на банскалии не спира да строи храмове в община Банско. И не само това правят те, а и облагородяват районите край тях. Така се случи и с уникалния параклис, вдигнат високо в Пирин планина, в местността Тодорова орница, при разделянето на пътя за двете хижи – „Бъндерица” и „Демянишка”.

Жители на града и любители на планината, родени през 1972 година, решиха да направят красива каменна чешма до малкия храм, изграден изцяло от дърво, за да е в унисон с природата наоколо. Речено-сторено. Чешмата вече е напълно готова, а утре в 12,00 часа ще бъде осветена от свещеник. По този начин банскалии от 72-ри набор правят престоя на туристите в района още по-приятен, тъй като след преходите в планината се ожаднява.

„Това е богоугодно дело на наши съграждани. Преди имаше дървено корито, но то се счупи и те не жалиха средства и сили да вдигнат тази чешма. Иконостасът в параклиса е готов, в него четирите икони са направени от художничка от Пловдив, която преподава в Художествената академия. Те наподобяват иконите в църквата „Света София”, разказа отец Георги Касапинов. Скоро ще има още две икони, дело на столичен иконописец.

Някога тук, където е параклисът, имало останки от древната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Малкият молитвен дом ще носи същото име. Някои банскалии смятат, че храмът може да е дал името на връх Тодорка.

Свещеникът разкри още,  че до турското робство в землището на Банско, където е имало много махали, са действали 33 православни храма. Почти всички места, където са били построени, са открити. Освещаването на храма в Пирин планина ще е следващата година. Точната дата зависи от ангажиментите на Неврокопския митрополит Серафим, който ще бъде поканен да води тържествената служба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене