Кметът Илко Стоянов и Регионална фармацевтична колегия – Благоевград с първа стъпка за осигуряване на денонощен достъп до аптеки

Възможните варианти за осигуряване на денонощен достъп до аптеки, намиращи се на територията на община Благоевград, обсъдиха кметът Илко Стоянов, председателят на УС на Регионална фармацевтична колегия – Благоевград Евгени Антонов и заместник-председателите на РФК д-р Константин Качулев и Елица Петрова – Кирлиева.

По време на първата от поредица предвидени срещи, инициирана от д-р Константин Качулев, кметът изрази пълна готовност да съдейства за разрешаването на дългогодишния проблем, свързан с липсата на денонощна аптека в Благоевград. В тази връзка той пое ангажимент разходите по дежурствата на фармацевтите за малките часове на денонощието да бъдат за сметка на Общината.

Предстои да бъдат проведени и разговори със собственици на аптеки и магистър-фармацевти, за да бъде проучена тяхната готовност за осигуряване на нощни дежурства.
В случай че има повече от един обект, който гарантира 24 часов работен процес целогодишно ще бъде изготвен график, по който аптеките ще работят, като същият ще бъде оповестен допълнително.

„Благодарим на кмета Илко Стоянов за волята и заявената готовност. Идеята за поемане на разходите за нощните дежурства на фармацевтите от Общините датира от много години насам, но до момента не е реализирана в нито едно населено място. Т.е., ако успеем да осъществим това намерение, ще бъде прецедент за цялата страна“, коментира д-р Константин Качулев.
През 2021 година, благодарение на усилията на кмета Илко Стоянов и в резултат на успешен диалог с фармацевти, бяха поставени две вендинг машини за лекарства на територията на община Благоевград, като с това беше осигурена възможността за закупуване на медикаменти от първа необходимост и през нощта, които се отпускат без лекарско предписание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене