ПРИЗНАНИЕ! Гоцеделчевската ПМГ и Първо ОУ в „Топ 3” в конкурса „Знак за качество” сред 147 училища в страната

Първо основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ и Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев са сред трите училища победители в конкурса „Знак за качество“ на Националния инспекторат по образование / НИО/. Те бяха отличени с плакети от заместник-министъра на образованието и науката д-р Мария Гайдарова на специална церемония в Министерския съвет.

Както „Струма“ писа, през изминалата учебна 2021/2022 г. инспектори на НИО оценяваха качеството на образованието в 147 училища в страната, сред които и 30 от област Благоевград. В списъка за инспектиране бяха всички ОбУ /обединени училища/ в Пиринско, училищата в община Гоце Делчев, Симитли, Гърмен, Якоруда.

Назначената от директора на Националния инспекторат  по образованието комисия, включваща и външни, и вътрешни инспектори, е оценила и класирала по низходящ ред представените кандидатури. Самата скала за оценяване съдържа критерии за оценка на административното съответствие и качеството на училището кандидат. Максимално допустимият брой точки е 160, като според регламента в съответната област на инспектиране се класира едно училище, получило най-голям брой точки, а останалите се подреждат по низходящ ред. Провеждащата се за първа година инциатива на НИО има за цел да отличи институции в системата на предучилищното и училищното образование, които са получили максималната оценка „Мн. добър“ в една или повече от областите на инспектиране.

В категорията „ Управление“ със 155 точки знака за качество получи ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев с директор Елка Божикова.

Ръководеното от Людмила Дерменджиева Първо ОУ

„Св.св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев е победител в категория „ Инстуционална среда“, а признание за качеството на образоването заслужи и Неврокопската гимазия „Димитър Талев“, която е с призови места в  две категории.

На събитието по награждаването в столицата присъстваха началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене