Фотоволтаици ще топлят училищата във Вълкосел и Туховища

Община Сатовча ще кандидатства за финансиране за осигуряване на енергийна ефективност и изграждане и внедряване на инсталации за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Решението взе местният парламент на свое заседание. Ще се търсят средства по програмата за реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“, по подмярка 7.2.

Съветниците и Общинска администрация определиха обектите, които да се ремонтират. Това няма да са кметства и читалища, а училища. Ще се монтират фотоволтаични системи върху покривите на Средно училище „Христо Ботев” в село Вълкосел и Основно училище „Свети свети Кирил и Методий” в село Туховища.

„Тези сгради се нуждаят от такава придобивка. Най-важно е да има добри условия за учениците. Целта ни е да намалим разходите за електрическа енергия и за отопление в тези учебни заведения. Предвиждаме да ремонтираме и покривните им конструкции, както и помещенията вътре в постройките”, заяви кметът на община Сатовча – Арбен Мименов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене