ЕДНА МЕЧТА В ГОСПОДИНЦИ Е ВЕЧЕ РЕАЛНОСТ

През далечната 1958г. покойния вече жител на с. Господинци Реджеп Мустафов Цирев прави обет да построи нова джамия, но едва ли е предполагал, че ще минат 66 години и тази мечта ще стане реалност. Спрян от тогавашната влас, той не успява да осъществи мечтата си, но днес неговия син Реджеп Реджепов Цирев и внуците му, когато имат възможност, винаги са на строежа, за да стане неговата мечта реалност. Последно късче небе и отвора на купола на новостроящата се джамия с диаметър на обиколката 30 метра и височина 6,70метра ще се затвори-последен и най- труден етап от градежа на джамията.

Много дни отне построяването, защото градежа изисква много точност и прицизност. Специално за неговото започване силна подкрепа бе дадена лично от кмета на село Рибново Мустафа Ликов и ходжата Феим Иса. Дни наред двамата старателно редяха и благославяха всяка тухла на новостроящият се купол. А областният председател на ПП ДПС г-н Ведат Хюсеин синволични подпирайки с рамо извитите тухли си направи снимка за спомен. Той е един показателен пример как един политик може да бъде близо до болката и проблеми на хората. Всеодаен, загрижен, неотлъчно всеки ден ни оказва пълна морална, физическа и финансова подкрепа от самото начало.

Пълно съдействие и от страна на екипа на Районно мюфтийство работят неуморно, помагат сякаш строят собствен дом. Само за около осем месеца от първа копка на 17 март и грубия строеж на джамията е към своя край. Джамията, построена от даренията на стотици хора с добри сърца от целият регион чули за нейният градеж, джамия построена безвъзмездно без да бъде дадена и стотинка за труд, направена от народа – за народа. Скоро ще бъде направено и минарето чиято височина ще е около трийсет метъра за да радва окото на вярващите които минават по република пътна мрежа. Около градежа на такива сгради сякаш се раждат и герои, такъв показател герой е и нашият съселянин който всички знаем като Дончо.

Ако преди години го виждахме винаги около месни заведения днес той ни дава пример колко силен може да бъде човешкият дух, от първа копка и до днес без прекъсване той е на строежа от ранна сутрин до късно вечер без почивен ден и макар частично увреден с двата крайника работи, неспирно и неуморно, и не мечтая за европейски борси, скъпи коли, уютни домове иска само да оздравее ръката му за да може да работи до нейното пускане в експлоатация. А райония мюфтия Осман Кутрев радвайки се на бързите темпове на градежа си пожелава на един от двата Байрама през другата година да рука езан на минарето на новата джамия.

Е още много средства ще трябват, ама обединени и силни подкрепени от стотици хора с благородни сърца може и да стане. Поклон, адмирации и благодарност към всички вас ДАРИТЕЛИ нека Аллах да оцени вашите постъпки. АМИН.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене