Сеизмичната станция в Мосомище отвори врати за ученици от Първо основно училище в Гоце Делчев

Ученици от ІІI“а“ клас, членуващи в клуб „Млад спасител“, посетиха сеизмична станция „Мосомище“. С беседата си домакинът Георги Качаров заинтригува децата и превърна посещението в незабравимо изживяване. Малките „спасители“ научиха, че в България има 14 такива сеизмични станции. Те изпращат по телеметричен път в реално време сигналите от регистрираните вълни в автоматизиран център, там тези сигнали се регистрират, обработват и се съхраняват в цифров вид от специализирани компютри. За три минути могат да се получат предварителните данни за епицентъра и магнитуда на земетресенията.

С огромен интерес учениците разгледаха модерната цифрова апаратура в станцията, съставена от две тела: датчик, който приема вълните и ги предава на цифровото устройство, където те се преобразяват като цифри. Чрез кабел информацията се предава на Геофизичния институт. Там на сеизмограмата се вижда дали е имало трус и каква е била неговата сила. Машината има записващо устройство, което усилва – едното 100 000 пъти , а другото 20 000 пъти. Устройството може да се направи на 6-часов режим, 12-часов режим или на 24 часа. Когато има сеизмични вълни приемника ги засича, а след това се изписват на хартията.
Научиха, че засега земетресенията не могат да бъдат предсказани, но много важно е да бъдем подготвени за такива ситуации.

Под ръководство на своите учители, г-жа Лина Петкова и г-н Илия Динев, учениците споделиха какво знаят за земетресенията и първите спешни действия, които трябва да се предприемат при земетресение, пред домакините от станцията Георги и Иван Ксчарови. Разказаха, че земята е съставена от плочи, които се движат, както хоризонтално, така и вертикално и при своето движение се сблъскват една в друга, при което се получава земетресение.

На тръгване домакините поискаха отново младите спасители да посетят станцията, поздравиха учениците за показаните знания и им пожелаха да не им се налага да ги прилагат на практика, но да не забравят, че все пак, ако станат свидетели на земетресение, най-важното е да няма паника, а да се запази спокойствие, защото само тогава човек може да действа правилно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене