Никога неразказано! Родолюбецът Никола Григоров пред Топ Преса: Време е да направим химн на Делчево. Затова отправям едно предизвикателство към всички певци и музиканти , които имат някаква връзка с Делчево за сътворяване на такава песен.

Интервюто взе Веселин СТАМЕНОВ 

Никола Григоров е икономист, специалист в търговия на едро, публицист, редактор, книгоиздател. Създател на патриотичната поредица „Сите българи заедно“, включваща телевизионно предаване, издаване на над 40 книги и музикални албуми. Автор на многобройни икономически и исторически статии. Роден в село  Делчево, община Гоце Делчев, средното си образование завършва в неврокопската гимназия „Яне Сандански“, висшето – „Международни икономически отношения“, в УНСС.  Голям радетел за защитата на българския национален идеал, познавач на историческите процеси на Балканите, темата за Македония е неговата страст. 

Господин Григоров, благодаря ви от сърце, че приехте поканата за застанете пред многобройните читатели на Топ Преса. Щом чуя вашето име, първата дума, която излиза в съзнанието ми е – родолюбие. Силна любов към родния край. Към родното ви село Делчево. Толкова ли голяма сила притежава това селце, че отдавате огромна част от времето си за да възраждате паметта и показвате любовта си към него? Какво е първото нещо, за което се сещате щом чуете името на Делчево?

Любовта към родното място ,към родното село е характерна за почти всички хора по света. Затова говори и старата поговорка „Най си е мило ,където си се родило“!В това село съм се родил ,там съм   израснал ,там се научих на труд и родолюбие, там получих основното си образование , а след това прихождайки всеки ден без зимата и  гимназията в  град Гоце Делчев  , от там отидох войник. И там отивам с нетърпение и любов вече повече от 50 години. А първото нещо за което се сещам щом чуя името Делчево това са моите незабравими  родители – Стоица и Георги Григорови. Които ме отгледаха ,научиха на труд , на книголюбие и особено на  неизмерима и ежедневна нетърпимост към неправдите , към лъжите , към измамите .

Изобщо към  всички неправди , особено към неправдите спрямо слабите ,към жените и децата , към старите хора. И към нас българите разбира се!

Коя част от историята на Делчево, трябва да бъде съшита със златни корици според Вас?

Първо вече има въпиеща необходимост от написването на цялостна история на нашето прекрасно село Делчево. За първите заселници, за развитието на селото , за участието в църковното и просветно дело, за участието на нашите деди в революционните борби, във войните за национално обединение , за катастрофалните последствия от руско съветската окупация на България през 1944 година , за варварската национализация на земята ,после за съсипването на училището в селото ,за съсипването на селото като цяло , за новото разграбване на земите на хората от Делчево с изтъркани чиновнически похвати, за некадърното управление в годините след вътрешния преврат през 1989 година. За мен най хубавите години на нашето прекрасно село Делчево са били от 1912 до 1944 година. Защото тогава са се ценели труда , знанието , авторитета на хората , страшно много са се уважавали старите хора ,спазвали са се древните български обичаи. Царувала е правдата ,уважението към хората ,уважението към училището и църквата.

И към собствеността на всеки човек от селото. Защото тогава са просперирали най работливите ,най предприемчивите ,знаещите , можещите, вместо нагаждачите и партийните еничари. И това време трябва да бъде изучено подробно и описано в една нова история на село Делчево !! История разказваща за жителите на селото ,за поминъка им, за песните ,хората ,веселбите , обичаите , за местностите около селото  ,за изявени хора от селото. За участието в революционните борби за национално освобождение. Разбира се и разни  случки и за легендите !Например  аз  съм слушал една стара  легенда ,че сред основателите на селото е имало пришълци от Охридско ,бежанци от арнаутските насилия. За която легенда има едно косвено доказателство ,че в песните на Делчево по често от обичайното се срещат и песни на валсова основа, явление много характерно за Охрид.

Кой е най – атрактивният ви, най – емоционалният спомен от детството в Делчево?

Никола Григоров със свои близки из землището на Делчево

Никола Григоров със свои близки из землището на Делчево

 

Безброй са . Свързани с игрите , с училището ,с неизмеримия труд на моите родители за нашето изхранване и отглеждане.

И с нашето възпитание.

Което се свеждаше главно с мерака на родителите ми да ме научат на труд и за да се изуча и да не се мъча като тях. Никога няма да забравя училището и първия ми учител Костадин Шуплинов, респекта който имахме към всички учители , уважението с което се ползваха учителите сред всички хора. Имал съм и прекалено емоционални моменти ,в които съм бил готов на всичко за да защитя свои близки от неправди и обиди. Но наистина са много ,прекалено много и не мога да отделя един или няколко!

 А вашият род. Ще разкажете ли пред нашите читатели, историята на вашият род в Делчево!

Ако трябва да разказвам за историята на родовете на баща ми и майка ми трябва да напиша поне една малка книга. Главното е че и в рода на баща ми и в рода на майка ми царуваха възпитанието на труд , против пушенето и пиенето, на уважение към другите. Баща ми и майка ми често казваха : Където не си копал ,сял и поливал – не пипай без разрешение.А един от главните аргументи на дядовците и бабите, когато трябваше да ме възпрат или да ми внушат някаква забрана   беше :

Грехота е ,срамота е!!! При който железен за мен аргумент веднага приемах безпрекословно техните съвети и наставления!!! Никога няма да забравя и съветите им да поздравявам пръв ,независимо кой съм срещнал.

Които съвети така са ми са набили в главата ,че по късно когато работех със  стотици хора ,често се случваше да поздравявам някои хора по няколко пъти на ден. До последния си ден ще помня обобщаващия съвет  на баща ми :

Каквото и да правиш ,казваше той ,прави го като хората :като седнеш да ядеш , яж като хората, като почнеш да работиш , работи като хората. Затова винаги съм се старал да върша така всичко ,че най напред на мен да ми хареса. А майка ми никога не забравяше да ме похвали ,когато свърша нещо полезно. И съответно да ми посочи начините за подобряване на работата в бъдеще.

Като говорим за отдаване на част от живота за една кауза, не мога да не ви попитам и за Вашата за съхранявате и пазите българското. Българският фолклор. Какво се случва с тази ви дейност през последните години?

Израснал съм с песните и хората .В къщи често се пееше , а баща ми беше един от първите хороводци на село. Един от големите майстори на ръченицата. Пееше се при всяко събиране на повече хора в къщи : солово ,дуети масово. Много често гостуваше у нас и леля Митра Стаменова – всепризнатата певица на делчовски и всеизвестни български народни песни.

Любимата ми песен в детството беше Насадила баба три баира леща. Иначе съм събрал хиляди български народни песни като книги и електронни носители. Изключително много съм доволен от издаването на един прекрасен сборник на български 507 нотирани народни песни от всички български краища „Любими народни песни от цяла България“ със съставител големия майстор на акордеона Никола Йонов.

С който подготвяме нов сборник с песните на няколко всеизвестни български народни изпълнители. Подготвям и мой сборник с песни , който искам да издам през следващата година -авторски и народни . Ковид кризата позабави някои от музикалните ни проекти за записи , но надявам се в скоро време да преодолеем проблемите. Винаги съм се интересувал от националните проблеми ,от различните исторически теории, от катастрофите на България и българския народ и виновниците за тях.

Затова възпроизведох в една авторска песен /Спомен/разказа на баща ми ,който беше служил в Скопие ,за народността на хората от Вардарска Македония. Имам нови авторски песни – текст и музика , които се надявам да видят бял свят през следващата година. За голямо съжаление кьопавото управление на държавата , изкуствено създадените ковид и енергийна криза се отразиха и на бизнеса. Затова някои проекти се отложиха ,други забавиха , но се надявам в скоро време да ги възстановим. Все пак съм доволен ,че в областта на книгоиздаването постигнахме големи успехи ,особено в областта на разобличаването на сръбско руско болшевишката геноцидна лъжа македонизма  и относно истинските отношения спрямо България на великите сили начело с Русия , САЩ и Франция.

В този динамичен съвременен свят, родолюбието не остава ли на заден план. Всички твърдят България се топи. Хората бягат навън за по добър живот. Има ли реална опасност за българската памет, за традициите… за българското? Да минат на заден план или да изчезнат?

В момента българския народ изживява най жестоката демографска катастрофа в цялата ни история .А за голямо съжаление тази катастрофа е СЪВСЕМ УМИШЛЕНО ПРОВЕДЕНА.

И продължаваща и сега.

С няколко основни направления:

а/Ниски доходи.

б/Убийствени данъци.

в/Всевъзможни затруднения за бизнеса .

г/Умишлено потискане на раждаемостта след българския етнос в България.

д/назначаване чрез изборни манипулации на абсолютни кьопавци ,некадърници и безродници българомразци в управлението на държавата.

Целта е  българския народ да бъде изтребен от Балканския полуостров!

И тази цел усилено се преследва от всички правителства след 1989 година досега.

Затова се крадат детските надбавки на 500000 БЪЛГАРЧЕТА, затова ДДС -то върху храните в България е НАЙ ВИСОКОТО В ЦЕЛИЯ ЕС, затова се наложи идиотско ограничение на кешовите разплащания, затова банките дерат своите клиенти с всевъзможни такси и преки посегателства на паричните им авоари!!

Затова данъците у нас са жестоки , а доходите мизерни!!

Защото България се управлява от БЪЛГАРОМРАЗЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ от всички партии на политическия хоризонт! Които изпълняват волята на най върлите ни душмани в цялата история!И най вече на прекия си господар – Русия ,която то векове ни копае гроба и е доказала с делата си ,че е най върлия и най вредния ни душманин в цялата ни история.

Какво е вашето мнение, за тези новите политически течения срещу родолюбието, срещу семейните ценности, срещу традициите. Опасни ли са за младото българско поколение и българското самосъзнание…

Днес в България няма нито една истинска българска политическа партия.

Ама нито една.

А нещата са направо трагични.

Защото всички партии са изцяло антибългарски,  отчайващо съсипващи България и българите!!

С една дума тотално  българомразки!

Затова чрез жестоки данъци , ниски доходи и  умишлена антибългарска политика намалиха българския народ с 2,5 милиона души за 30 години!!!!

В Светото Евангелие е казано :
ПО ПЛОДОВЕТЕ ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!!!

А плодовете на всички партии са УБИЙСТВЕНО АНТИБЪЛГАРСКИ.

Далеч по убийствени отколкото даже и през турското робство.

Резултатът е неизмеримо убийствената демографска катастрофа!!!

И сега оцеляването на нас българите като етнос лежи в нашите ръце.

И то в безкрайно смутното  време ,когато всички партии фактически водят съсипваща грабителска , убийствена  война  срещу народа, всичките ни съседи искат да ни няма ,повечето велики сили помагат на съседите ни и на нашите кьопави управници в ежедневната им дейност по изтребването на българския народ!

Затова спасението ни е само в нашите ръце.

В ръцете на хиляди учители , редови свещеници и родолюбци.

Като имаме и едно уникално средство за комуникация извън казионните лъжливи и антибългарски медии- социалните мрежи.

Българите винаги са били родолюбци и сега в тежкия момент се наблюдава засилване на родолюбивата дейност на хиляди българи в социалните мрежи.

Основното което трябва да разберат всички българи ,че управниците ни воюват на всички  срещу своя народ заедно със съседите ни !!

И заедно с българомразката  Русия ,която ни копае гроба от векове.

Затова трябва да си спомним приказката за неволята и да си помогнем сами.

В името на славните ни деди ,в името на нашите деца и внуци и тяхното бъдеще.

От години вие се занимавате и с една друга болна за българите тема – Македония. Или както е модерно да се казва сега „Македонияяяя“. Как виждате през годините мутирането и преекспонирането и през политическата призма?

От векове враговете на българщината Сърбия и Гърция  водят тотална война за унищожаването на българите от Македония. За фалшифицирането и ограбването на нашата история , за превръщането на българите от Македония в гърци сърби.

За голямо съжаление в тази ожесточена война срещу нас ,на страната на враговете ни плътно е застанала Русия .

Чиито дипломати не се срамуват открито да заявят ,че българите трябва да бъдат направени малцинство и постепенно изтрити от земята на Македония. При това на нейна страна плътно стои от края на 19 век Франция , управниците на която искат да ни изтребят като народ и да раздадат земите ни на нашите съседи. В днешно време на страната на престъпниците по конвенцията за геноцида в Македония днес открито застанаха Германия, Холандия ,Австрия..

И не само те.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен вече открито ,най безсрамно и нагло подкрепя скопските управници в геноцида над българите в Македония. Реве като магаре на мегдан  за сръбско руските богохулни лъжи македонски език и македонска нация!!!

И тук отново българския народ е сам в тази война.

Което не е било така и при турското робство.

Затова отново трябва да се мобилизираме сите българи заедно срещу позорния геноцид над българите в Македония.

Всеки с каквото може.

Особено чрез социалните мрежи и издаването на книги ,разкриващи истината за Македония.

Никога българския народ не е бил в такава жестока позиция. Когато на враговете ни им помагат нашите безродни предателски управници от всички партии!!!!

И тук пак трябва да извикаме неволята!

И да си помогнем сами!!!

Като пазител на фолклора, забравих да ви попитам – има ли народна песен посветена на село Делчево или свързана с него?

За голямо съжаление днес ние си нямаме една истинска народна песен ,посветена на божественото ни село Делчево. Която да се знае от всеки и да се пее от всеки.

Нещо като химн на Делчево. Затова отправям едно предизвикателство към всички певци и музиканти , които имат някаква връзка с Делчево за сътворяване на такава песен.

Вие също можете да поведете хорото в тази посока!!! Готов съм да помагам с каквото мога за такава благородна цел.

Лично аз имам няколко авторски песни ,които са свързани с моите родители – „Спомен“ и „Во родно село“ ! Също така и песента ми „Родино моя“ пряко засяга и нашето ненагледно  Делчево.

Вашето послание към читателите на Топ Преса.

Уважаеми читатели, драги земляци .

Живеем в трагично за българския етнос време!

И в това трагично , отчайващо тежко време , в ужасяващата демографска катастрофа  трябва да си помогнем сами!!

Затова напомням заветите на дедите ни :

Че трябва да сме горди че сме българи, че сме наследници на великата тракийска цивилизация, че ние сме коренното население на тези земи.

И че ние българите не отстъпваме по нищо на никой народ по света.

Особено внимание следва да обърнем  на  свещения български  завет :

НИЩО ЧУЖДО НЕ ЩЕМ ,НО И НАШЕТО НА НИКОЙ НЯМА ДА ДАДЕМ!!

Нека бъдем сите земляци заедно в борбата за оцеляването на българския народ и за извоюването на нормални човешки права и на сите поробени българи в съседните страни.

Бъдете живи и здрави , Бог да Ви благослови и да бъдем заедно във всичко  ,което ни поднася живота.

И винаги НЕПРИМИРИМИ С НЕПРАВДИТЕ ,ЛЪЖИТЕ И ВСЕВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЕГАТЕЛСТВА СПРЯМО БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРЩИНАТА.

Никола Григоров 02.11.2022 година

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене