1200 лв. за тон пелети, собствениците на цехове масово фалират

В България става все по-трудно да се прави бизнес и все повече бизнесмени обявяват за продажба разработено предприятие, ваканционно селище, магазин, аптека… Обявите от рубриката „Бизнес продава“ се пускат от собствениците, за да не се отклоняват средства към брокери, и са показател в кой бранш нещата съвсем са закъсали. Докато до миналата година преобладаващите бяха за продажба на хотели, в навечерието на тази зима на преден план излизат производствените предприятия.

Цехът за производство на пелети в Дупница е оценен от собственика му на близо 2 млн. лв.

Изненадващо в месеца, когато 1 тон палети скочи над 1000 лв., на пазара за недвижими имоти се появиха 2 цеха за производство на този тип отопление. Първият е заводът за производство на пелети в Крупник. Собственикът продава за 300 000 евро сградите с разгъната застроена площ от 565 кв.м и терен от 12,6 дка. По-любопитен е вторият цех, който е в промишлената зона на Дупница и е оценен от собственика му на 950 000 EUR. Става въпрос за цех за пелети, открит през 2016 г. от фирма „Голдън Флеймс Пелетс“. Цехът е с възможност да произвежда всякакви пелети – от иглолистен и широколистен дървен материал до пелети от органични торове за наторяване на почви, и разполага с линии с капацитет 3 тона/час. Освен основната сграда в цената от близо 2 млн. лв. са включени още 2 халета и терен от 3025 кв.м, всичко това в промишлената зона на Дупница.

Въпреки опитите ни не успяхме да се свържем със собственика, за да разберем какво е довело до продажбата, но според запознати с бранша най-вероятната причина е драстично намалялото търсене на пелети. То падна рязко през последната година, когато цената на 1 тон се увеличи тройно. Собствениците на такива цехове масово се оправдават с повишената цена на електрическата енергия, но в крайна сметка държавата непрекъснато подпомага бизнеса с енергийни помощи, а крайният потребител така и не успява да види къде потъват тези помощи. Още повече че материалът за пелетите е остатъчен и те се правят буквално от всичко – като се почне от дървени стърготини и се стигне до люспи от слънчоглед.

В момента „Голдън Флеймс Пелетс“ предлага 1 палет /равняващ се на 1050 кг, или 70 торби/ срещу 1049 лв. без ДДС. С ДДС цената става 1200 лв. За отоплението на едно жилище от 150 кв.м са необходими около 5 тона за зимния сезон и това прави в момента пелетите най-скъпото отопление в България.

Миналата зима, когато цената на 1 тон беше около 400 лв., беше обратното – отоплението с тях излизаше 20% по-евтино, отколкото използването на изкопаеми горива, и много хора си купиха котли или камини за пелети с идея да се ориентират трайно към този вид отопление. Днес това е довело до масова продажба на котли за пелети втора употреба, като в различните сайтове цената им варира от 1200 до 1500 лв.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене