Работници в най-голямото предприятие в Сандански – „Ес Ти Ес Медикъл груп”, спряха работа в протест за заплати

Работници в най-голямата немска компания в община Сандански – „Ес Ти Ес Медикъл груп”, спряха работа с искане за повишаване на работната заплата и ваучерите за храна. Вчерашният протест на работниците от първа и дневна смяна бе за един час. Това се случва ден след като представителите на КНСБ в немската фирма провели разговор с ръководството на предприятието и са получили отказ за исканото от тях увеличение на месечното възнаграждение и на ваучерите. Работниците настояват за заплата над средната за страната и ваучери в размер на 200 лева на месец.

В момента средната работна заплата на работниците е 900 лева, а най-високата е 1100 лева, месечно всеки работник получава и по 80 лева ваучери. Работният процес на предприятието е двусменен и редовна смяна.

Председателят на  КНСБ в предприятието Валя Димитрова вчера не отговаряше на мобилния си телефон, за да коментира какви ще са следващите протестни действия. В рамките на 7 работни дни работниците ще могат да протестират мирно по един час на работните си места, а след това имат право да протестират ефективно. Това е записано в рамковия договор с КНСБ, научи „Струма”. В предприятието за медицински произведения и защитни дрехи за промишлеността в Сандански са ангажирани над 400 работници.

Това е втори протест в най-голямото предприятие на територията на община Сандански в рамките на година и половина. През месец юли 2021 г. работниците пак излязоха да протестират с искане за повишаване на възнаграждението си. Тогава заплатите бяха вдигнати с по 100 лева. В първите години, когато немското предприятие носеше името „Салвамед“, заплатите бяха най-високите в община Сандански.

Разбра се, че във вторник ще има нова среща на синдикатите с ръководството, като работниците се надяват да се стигне до споразумение и приемане на исканията им.

ХРИСТИНА ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене