Много пъти съм оставал и без пари спал съм на всякакви квартири болен работиш в сняг дъжд вятър по десет часа

Мисията топ бизнес в чужбина – възможна! Предприемачът Тони Парасков пред Топ Преса: Никога не бих останал да живея извън България! .

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

Топ Преса представя!  Успелите хора от югозапада! Мисията топ бизнес в чужбина – възможна! Стоян Парасков роден в хаджидимовското село Садово, съсобственик и управител на “Еко Солар Кънстракшън ООД” пред югозападният таблоид. Мотивация и решения, спънки и трудности… Днес само в Топ Преса!
Може да бъде изображение с 1 човек, брада, изправен и на открито

Здравей Тони,благодаря ти,че прие да дадеш интервю пред Топ Преса. Темата работа в чужбина всеки изминал ден вълнува все повече и повече българи,които са разочаровани от предимно ниското заплащане в страната ,търсят добре платена работа в чужбина. Сподели моля те на нашите читатели какви са предимствата и недостатъците,да работиш извън граница-разкажи за компанията в която ти ръководиш хора,какви възможности предоставя тя?

Чужбина винаги дава повече възможности за по добри възнаграждения в последните 7-8години в нашия сектор има голям наплив от хора, където искарват добри пари на месец при добри работни качества. На ниско платените работници в нашия сектор се плаща около 5евро на час за обща работа, но е публична тайна, че през последните години фотоволтаичните паркове оправиха мн хора където намериха утеха за добри пари и си оправиха стандарта и всяка година интереса към предлаганата от нас раота расте, освен не толкова тежката работата, предимствое и факттър, че много страни се обикалят в Европа и останалите континенти от света,и всички печелим от това защото разглеждаме постоянно нови дестинации без пари,и искарваме едновременно пари! Работата си е работа навсякъде но сме си чужденци в много държави ни приемат добре ,но има където не ни искат. Имат ни за по ниски от тях,и мого пъти си задаваш въпроса къде си дошъл,без семейство и приятели, без родно място… Но благодарение на чужбина ние българите си докарваме средства в нашите градове,села и ги харчим тук ,и навсякъде където и да отидеш си чужд,не си си у вас. Това е недостатъка.

Колко на брой работници е сформирана една група, и в какво по-точно се изразява работата?

Аз съм един от първите където тръгнахме преди 12г в този сектор,имам богат опит вече бил съм в едни от най-големите фирми в страната заемал съм различни позиции през годините от полето до отгоре в управлението. В момента ръководя моя компания с близо петдесет служители. Строим фотоволтаични паркове само в България! Работим за една от най-голямата фирма в Европа,заплащането при нас е на нивото в чужбина и се развиваме много бързо. Със поглед и към чужбина скоро но засега в страната са по добри условия и сме си при сем.пакета е пълен осигуровки,пътни,квартири и даваме на добрите служители да се развиват постоянно,имаме хора от цяла югозападна България! Но предимство са нашите хора от региона имаме си вече и фирма от Гоце Делчев но седалището ни е в Благоевград защото ни липсваше до сега през годините предимно ние от региона работехме с фирмите от страната вече можем да се похвалим че си имаме месна компания която е най-голямата в региона на града и околията стараем се нашите служители да се чувстват комфортно и със всеки ден се вдига летвата по нагоре и интереса е огромен. Иначе при нас в сектора работата е много динамична работим по групи и всякой си знае задачата за деня групите винаги са около четири човека,и се разпръсват по полето,в сектора се дели на няколко категории набивачи и оператор на машина за колците след тях монтаж конструкция и затягане на нея и същевременно окабеляване то на парка накрая лицето на парка модулистите! Аз съм модулист и ми е на сърце тази операция общо взето строителни дейности.

Exif_JPEG_420

Има ли възрастова граница за кандитати желаещи да работят в вашата свера и нужен ценз?

Не държим на възрастта на служителите но с предимство са младите кадри но като всеки строеж ни трябват и по възрасни служители за определени операции. Не винаги възрастта има значение а човека колко е можещ и работата му е на сърце,като цяло има различни по образование и бивша работа в сектора хора мн цветна палитра.

Къде беше първият обект който направихте,и колко време ви отне до завършването му?

Първия обект, който направи фирмата ми бе в района на гр.Пловдив. Огромен обект около 100мw беше предизвикателство за нас защото мерехме мускули с други малки фирми справихме се много бързо за около два месеза, което е много добър срок и се включихме на дадена операция не на цялостен строеж на обекта.

Какви рискове крие професията която си избрал,ще споделиш ли малко повече за тежките моменти който си преживял в чужбина?

Ами като всяка професия и нашата си има рискове. По строежите има тежка техника трябва много внимание работим по големи стълби по покриви всяко разсейване може да донесе много лоши последствия. Машини се ползват постоянно затова винаги трябва да сме с лични предпазн иследства –  каска,обувки с метал отпред,очила,работно облекло,жилетка задължително!За спорна работа,освен това се пътува постоянно хиляди километри возят се много хора заедно трябва да се внимава и най-важното сме на чужди места има всякакви типове и за това без излишни движения и реплики.

Щом говорим за работа в чужбина няма как да не повдигна темата за носталгията с какво е лекуваш,докато си на хиляди километри от родният край и родният дом?

Имал съм мн тежки моменти. Много пъти съм оставал и без пари спал съм на всякакви квартири болен работиш в сняг дъжд вятър по десет часа. Стискаш зъби като всички гурбетчии и ние сме имали тези неща не всички фирми са били коректни и навреме всички обещания преди тръгване. Вече като семеен мъж ,работиш а семейството ти е в главата. Децата ти са без тебе неможеш да помогнеш много от разстояние при трудности, мислиш по цял ден. Много пъти сме седяли и на пътища с часове развалени бусове в всяка точка на Европа по страни арабски летища по села и градове.Носталгията се лекува само с работа и цели това е истината и благодарение на технологиите има вече платформи си говориш постоянно със семейството  и близките,приятели,колеги,първите години беше по трудно щото бяхме деца още далеч от майка и татко да свикнеш без тях това беше моята казарма,сега вече не ми прави впечатление дори.Но истината е че работиш а акъла ти в родното място и семейството и с нетърпение чакаш момента да се прибереш.

Би ли останал за постоянно да работиш в чужбина не е ли примамливо да смениш гурбета с постоянно жителство в чужбина? Благодаря ти от сърце че отдели от времето си да направим това интервю.Моля за твоето послание към многобройната ни аудитория.

Не никога не бих останал да живея в чужбина. Макар, че много е примамливо в нашия сектор. Имал съм тази възможност няколко пъти но не съм искал много хора го предприеха но аз си искам в България тук се чувствам добре искам да си живея в моята Родина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене