Регионалният исторически музей в Благоевград отбеляза своята 70-та годишнина с двустепенна изложба и връчи отличия на свои партньори

Регионалният исторически музей (РИМ) в Благоевград отбеляза своята 70-та годишнина с откриване на две изложби под общо заглавие и с връчване на отличия на свои партньори.

Тържественото отбелязване на годишнината събра в залите на музея представители на всички големи културни институти в града и региона. На празника в Благоевград присъстваха директори на музеи от областта и представители на Македонския научен институт – филиал Благоевград, общественици и приятели на музея.

По повод 70-ата годишнина на РИМ – Благоевград, областният управител Николай Шушков отбеляза, че това е една от най-значимите институции в областта, съхранила за поколенията нашата историческа памет „и създала онзи стимул във всички нас да се гордеем и тачим нашата славна и героична история“. Шушков сподели пред присъстващите и свои ученически спомени за знанията за българската история, получени още в старата сграда на музея на площад „Македония“. За празника областният управител връчи на директора на музея „Български народни песни“ от братя Миладинови – подарък от министъра на културата, който е свързан и с поставянето на паметника на Димитър и Константин Миладинови в градска среда, след десетилетия, в които беше част от музейната експозиция.

Екипът на музея беше поздравен за полученото отличие от Министерството на културата във връзка със своята образователна дейност. Наградата е благодарение на усилената работа на поколения музейни работници, някои от които и сега са част от екипа, някои бяха част от него, но всички сме едно цяло, каза пред гостите на събитието директорът на РИМ – Благоевград д-р Кирил Алексиев.

По време на честването беше припомнена историята на музея с акцент върху първия уредник и пръв директор на културния институт – Димка Серафимова. Именно с нейните усилия се изгражда и първата музейна експозиция.

Във връзка с годишнината от РИМ – Благоевград връчиха юбилейна награда за дългогодишно партньорство на приятели и съмишленици, а сред отличените бяха представители на различни културни и образователни институции, доброволци, хора, ангажирани със защита на природата и др.

Двустепенната изложба „70 години музей – късчета памет“ показа в две зали нови и непознати досега движими културни ценности от фондовете на всички отдели – „Природа“, „Археология“, Нумизматика“, „Българските земи от 15-и до началото на 20-и век“, „Нова и най-нова история“, „Етнография“, „Природа“, „Художествен“. В изложбата бяха показани от картини на Златю Бояджиев. В тържеството взеха участие цигулковият ансамбъл „Прима виолина“ и вокален ансамбъл „Езерец“.

Приветствия във връзка с годишнината отправиха и секретарят на община Благоевград Дейвид Арабаджиев, директорът на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към общината Силвия Домозетска, доц. Валентин Китанов – председател на Македонския културен институт – филиал Благоевград, както и секретарят на института Снежана Захариева, която е и дългогодишен служител на музея.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене