Инвестиционно намерение със стратегическо икономическо значение за Благоевград! Ски писта „Картала“ е напът да се превърне във водещ целогодишен курорт

Изграждане на нови ски писти, нова леглова база, в това число построяване на малки вилни сгради, велописти и атракциони за деца. Това са само част от идеите, заложени в инвестиционното намерение на основния акционер в „Прима инвест БГ“ – фирма „Армако“ за развитие на ски център „Картала“ като целогодишен курорт, отговарящ на всички съвременни изисквания. Концепцията бе представена по време на среща, инициирана и проведена от кмета Илко Стоянов с благоевградската общественост.

Планираните обекти и съоръжения ще бъдат изградени единствено със средства от инвеститора, като първоначално ще бъдат вложени около 30 млн. лева.
„Въпреки, че става въпрос за частна инвестиция, за мен е изключително важно обществеността да е наясно с намеренията още в самото начало. Затова организирахме тази среща, но тя няма да бъде единствена. Предстоят още такива, смятам, че хората в Благоевград трябва да имат възможността да бъдат част от самия процес, като взимат отношение, изказвайки своето мнение и задавайки всички въпроси, които ги вълнуват“, коментира кметът Стоянов.
В срещата взеха участие още Владимир Александров, изпълнителен директор на „Армако“, председател на Борда на директорите и акционер в дружеството „Прима инвест БГ“, арх. Веселин Белинчев, проектант, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, общински съветници, заинтересовани страни и граждани.

В рамките ѝ стана ясно, че сред намеренията на акционерите е да бъдат подменени и старите кабинки на лифта, да бъдат изградени подземен паркинг и осветление по продължение на пистите, което ще осигури възможност за нощно каране на ски.
„Нашата цел е този курорт да развие своя потенциал, което ще бъде от голяма полза за обществеността в Благоевград. Благодарни сме, че получаваме необходимото съдействие от Община Благоевград, в лицето на кмета Илко Стоянов, вярвам, че и занапред ще бъде така“, заяви изпълнителният директор на „Армако“ Владимир Александров.

Арх. Беличнев подчерта, че при изграждането на нови обекти и съоръжения в района на ски център „Картала“, процедурите ще бъдат съгласувани с всички институции, имащи отношение, за да се спазят законовите разпоредби и планинската природа да бъде съхранена.
„Ски център „Картала“ е един от стратегическите обекти, който може да даде сериозен тласък на икономиката за целия регион. Предложеното в инвестиционното намерение до голяма степен съвпада с нещата, заложени в моята предизборна програма. Става въпрос за еко курорт, който предвидихме и в Плана за интегрирано развитие на община Благоевград. Освен ски център „Картала“, моята идея е да превърнем и града в едно развито курортно място“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той подчерта, че постигането на реалните резултати ще отнеме време, но вече се правят необходимите стъпки в тази посока.
За да се пристъпи към модернизиране на ски центъра е необходимо да бъде направена промяна на Общия устройствен план, да бъдат изработени ПУП-ове и да се премине през всички съгласувателни режими.

С модернизиране на ски център „Картала“ и превръщането му в целогодишен курорт, Благоевград ще стане притегателен център за туристи от страната и чужбина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене