150 възражения срещу добив на барит в благоевградски села

Инвестиционно намерение за добив на барит разтревожи жителите на благоевградските села Лешко и Габрово. Опасенията на местните хора са, че откритият рудник ще замърси природата в населените места, а тежките камиони ще разрушат чисто новия път, който ги свързва с областния център.

Лешко и Габрово са сред най-слабо населените села в община Благоевград. Заради съхранената природа обаче през последните години тук започнаха да се заселват млади семейства с малки деца, търсещи спокоен живот, далеч от шумния и мръсен град.

Деница Иванова живее със семейството си от три години в Лешко. Заселила се тук след дълго проучване и открила, че почти малкото село е идеалното място за нов живот. Избрала го заради красивата природа, чистия въздух и вода. Новината за инвестиционното намерение на предприятието Илинденци мрамор за добив на барит обаче разтревожи младите хора.

„Инвестиционните намерения на предприятието „Илинденци мрамор“ са, че рудникът няма да бъде голям. Но в неофициални разговори представители на дружеството споменаха, че се предвижда и проучвателна дейност. Ако открият залежи, добивите ще бъдат увеличени. Това означава, че при наличие на ресурси, този рудник ще стане голям“, коментира Иванова.

Според нея рискът от шумово и прахово замърсяване в района е голям, а това ще пресече намеренията на младите хора тук да развиват устойчив туризъм, зелени училища и земеделие.

В РИОСВ са входирани 150 възражения на местните жители срещу инвестиционния проект.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене