В Брюксел: Магистрала “Струма” трябва да бъде завършена сега, чака я целият регион

Участници от различни страни във форума “Източно Средиземноморие и Югоизточна Европа” са категорични: Много е важно да се развие мрежа от автомагистрали, която да свърже България, Гърция и Румъния

Автомагистрала “Струма” е много важен проект, който трябва да бъде завършен сега. В това бяха категорични експерти от транспортния бранш, които коментираха темата по време на форума “Източно Средиземноморие и Югоизточна Европа”, проведен в Брюксел.

Изграждането на магистрала “Струма” като част от недовършения транспортен коридор номер 4 беше една от основните теми в панела, посветен на териториалното сближаване на държавите членки чрез инвестиране в инфраструктура. Това е ключово за подобряване на икономическите перспективи и растежа на цели държави.

Автомагистрала “Струма” в България е много важен проект от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), който е необходимо да бъде завършен сега, подчерта Джордж Кремлис, настоящ съветник на министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис по въпроси, свързани с околната среда, климата и енергетиката.

Той припомни, че остават едва 15 км през Кресненското дефиле, за да се довърши този проект, който се подкрепя силно от премиера на Гърция и от министъра на транспорта Костас Караманлис. Според Кремлис предложението на България едната линия на магистралата да минава през дефилето, а другата извън него, е много добро. Това решение ще защити района, който представлява територия от Натура 2000.

“Ние подкрепяме проекта, защото той ще намали времето за пътуване от София до Солун до 2 часа с кола

Много е важно да се развие мрежа от автомагистрали, която да свърже България, Гърция и Румъния, подчерта той.

Кремлис визира т. нар. Източен вариант за изграждане на магистралата, при който сегашният път Е79 през Кресненското дефиле се запазва, но ще се използва само за движение в едната посока. В другата посока ще се изгради ново платно извън рамките на защитената зона.

За изпълнението на този вариант вече са проведени обществени поръчки

и има избрани изпълнители, така че то може да започне лесно. За около половината от новото трасе е избран консорциум с водеща фирма “Грома Холд” ЕООД с оферта за 500 млн. лв., а за другата половина – обединение около “ГБС Инфраструктурно строителство”, избрано с оферта за 475 млн. лв.

Срокът на строителството е 4 г. и би трябвало да завърши малко преди края на 2027 г.

България получи и средства за изграждането на магистралата от новата Оперативна програма “Транспортна свързаност”, която е с общ ресурс от 2 млрд. евро. 703 млн. евро от тях са предназначени за развитие на TEN-T мрежата, в което освен “Струма” влизат и магистралата от Русе до Велико Търново и тунелът под Шипка.

Само преди дни отпадна една от основните пречки за завършването на магистралата през Кресненското дефиле – Националният съвет по биологично разнообразие прие специфичните природозащитни цели на защитената зона “Кресна – Илинденци”, което беше изискване на Европейската комисия. Тези цели описват подробно актуалното състояние на защитената зона, приблизителния брой на редките видове от флората и фауната и какви мерки се предлагат, за да се запази това богатство. Това означава, че Министерството на регионалното развитие вече може да придвижи процедурите за изграждането на участъка, ако специфичните цели съвпадат с действащата в момента ОВОС за този участък. Анализ за това вече се подготвя от Агенцията за пътна инфраструктура.

Тази добра новина изтъкна и д-р Иван Кацаров, председател на Българския форум за транспортна инфраструктура, по време на конференцията в Брюксел. Той изрази съжаление, че през територията на България преминават три европейски вертикални транспортни коридори, а само един от тях е близо до завършване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене