Неврокопски генерал в битка за началник на отбраната

Генерал и вицеадмирал щурмуват поста началник на отбраната след оставката на ген. Константин Попов. Командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев и сегашният зам.-шеф на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов са двете основни имена, които висшият офицерски състав и политическото ръководство в Министерството на отбраната обсъждат.
Кандидатурите им са били разгледани през седмицата в рамките на заседанието на Съвета по отбрана, когато обаче до единна позиция не се стигна. Тогава била представена и още една номинация – на другия заместник на ген. Попов ген. Пламен Атанасов, който обаче отрано отпаднал от надпреварата.
Следващата седмица се очаква да бъде свикано ново заседание, на което вече да бъде излъчена номинация, след което тя да бъде представена на Министерския съвет, а от него и на президента за издаване на указ.
В момента с едни гърди напред бил ген. Боцев, който получил устно два пъти президентско „да“ – както от сегашния държавен глава Росен Плевнелиев, така и от новия Румен Радев. Това му давало сериозен коз в надпреварата, тъй като конкурентът му вицеадмирал Ефтимов имал одобрението само на отиващия си президент. Ген. Боцев имал и още едно предимство в своя полза – ръководи Сухопътните войски, които отдавна не са излъчвали свой човек за началник на отбраната, въпреки неписаното правило за ротация на трите вида въоръжени сили.
Сегашният ген. Попов дойде от ВВС, преди него вицеадмирал Румен Николов беше представител на Военноморските сили, а по-рано ген. Симеон Симеонов пак бе летец. Самият ген. Боцев отдавна бие камбаната, че Сухопътните войски все остават на заден план в отбранителната политика, като изтъква изоставането единствено на проекта за модернизация на този тип сили. В бюджета за догодина има отделени средства както за покупката на изтребители, така и за нови кораби, но не и за бойни машини за пехотата.
Началникът на отбраната в оставка ген. Попов пък вече призова при избора на негов наследник да се търси широко и разумно съгласие. Самият той се оттегли в началото на месеца заради „специфичните отношения на военна субординация“, които е имал с новия президент Румен Радев, на когото през годините е бил началник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене