Румен Петков връчи на кмета декларация по поводд откриването на македонски клуб в Благоевград

Лидерът на АБВ връчи днес декларация на кмета Илко Стоянов декларация във връзка с предстоящото откриване на Македонски културен клуб в Благоевград. Румен Петков определи поведението на градоначалника и на общинските съветници по този въпрос като навременно и адекватно, но призова българското външно министерство за реакция.

Петков припомни, че наскоро властите в Северна Македония приеха закон, който постави в забранителен режим използването на имена на хора, свързани с българското националноосвободително движение като патрони на организации, сдружения и неправителствени организации.

„Това е нещо, което би трябвало да смути българското външно минестерство. За съжаление, последва глухо мълчание“, подчерта Петков.

Той определи предстоящото откриване на македонски клуб в Благоевград като грозен опит да бъде открадната личността на поета Никола Вапцаров, който е сред върховете на българския патриотизъм и национално достойнство.

„Общинският съвет в Благоевград реагира веднага, Министерството на външните работи на Северна Македония незабавно заклейми позицията на благоевградския парламент, която е принципна и навременна, а нашето Външно министерство пак замълча. Връчихме на кмета Илко Стоянов декларация на ПП АБВ, с която се обръщаме и към президента, и към министър-председателя, с ясното съзнание, че институционално правителството не би трябвало да разреши създаването на подобен клуб. Да, той се намира в частен имот, но все пак има една мярка в междудържавните отношения , която като се мине, започват проблеми. И аз много се надявам нашето Външно министерство да реагира, защото въпросът не е само исторически, това е въпрос и на българската държавност“, подчерта лидерът на АБВ.

Петков допълни, че Благоевград е емблематичен град заради атмосфера, която през годините ни е показала силата на българщината и достойнството на българите да живеят в съзвучие с македонци, гърци, турци. Тази атмосфера има специфика и в исторически план, която задължава към реакция.

Все пък лидерът на ПП АБВ призова да не се стига до крайности, а да се заложи на  държавничеството и.

„В този смисъл поведението на кмета и на Общинския съвет биха могли да послужат като пример. Но не бива да се спира и протеста на хората, но в никакъв случай не трябва да допуснем обществената енергия да бъде овладяна“, препоръча той.

„Настояваме двете правителства на България и Северна Македония за разговор, не  нужно да е медиен и да се веят байраци. Това е политически и правителствен въпрос“, призова Петков.

Той коментира и работата на 48-ото Народно събрание.

„Народното събрание дава съществен принос в отвращаването на хората от политика. Имаме политици, които живеят от омразата, които показват на обществото, че омразата е водещият фактор в тяхното политическо и обществено съществуване и не бива да се чудим, че избирателната активност е ниска. Не участват като кандидат в избори от години, защото хора с моята биография би трябвало да подкрепят енергични хора, но когато виждаме насаждане на омраза, на неприемане, няма как да не се безпокоим. Ако не осъзнаем, че сме отровили до такава степен политическата и обществена атмосфера, не само този парламент ще има кратък живот, но ще влезем в една парламентарна спирала на катастрофи, цената за която ще платят всички граждани“, прогнозира Петков.

Той определи като прибързана идеята за президентска република.

„Мисля, че прибързаните идеи за смяна на системата, за сериозни пипания на Конституцията няма да ни доведат до нещо добро. Системата на парламентарната демокрация, сама по себе си, не е лошо решение, но вместо да започнем сериозен диалог за отношенията между политическите сили за запазване на различията помежду ни с фокус, насочен към националния интерес, и отидем да сменяме системата, без обществото да е готово, мисля, че от една грешка ще идем на друга грешка“, подчерта Румен Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене