Декларацията на ОбС – Благоевград във връзка с откриването на македонски клуб в града цели да заявим нашата позиция, каза Радослав Тасков

Декларацията на Общински съвет – Благоевград (ОбС – Благоевград) цели своевременно да заявим нашата позиция, каза на пресконференция днес председателят на местния парламент Радослав Тасков.

Декларацията бе приета на последната сесия на съветниците във връзка с обявените намерения в края на месеца в града да бъде открит македонски културен клуб на името на поета „Никола Вапцаров“. В нея се посочва, че „създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации“.

Приемането на декларацията се наложи, тъй като самото обявление за създаване на този клуб съдържаше неверни неща и бе предпоставка за създаване на напрежение, най-вече в местната общност и респективно напрежение между двете съседски държави, каза на пресконференция днес Тасков.

Общинският съвет в никакъв случай не е търсил усилване на напрежението, точно обратното – целта бе да се спрат всякакви опити за допълнително нагнетяване, каза още председателят на ОбС – Благоевград и допълни, че декларацията цели своевременно да защити позицията, че няма да се допусне напрежение и влошаване на добросъседските отношения.

След вчерашното изявление на премиера на Република Северна Македония (РСМ) нещата изглеждат по-спокойно, ако северно-македонската държава гарантира, че създаването на такъв културен център е единствено и само да укрепваме добросъседските отношения, посочи председателят на ОбС – Благоевград. Тасков изрази надежда от страна на РСМ да бъде гарантирано, че центърът няма да води антибългарска политика, а ще е клуб, който да е свързан с укрепване на добросъседските отношения между двете държави. В случай, че се окаже клуб за провокация и напрежение, ще предприемем необходимите действия, каза още Тасков.

В първия момент, когато приехме тази декларация, излизаше така, че зад този клуб стои едно забранено от българската държава сдружение, посочи председателят на местния общински съвет. Той допълни, че след вчерашното изказване на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, с което легитимната държавна власт в съседната страна се ангажира с дейността на този клуб, ситуацията е по-различна, а откриването му се поставя на различна плоскост.

Във връзка с името на клуба, който ще бъде наречен на поета Никола Вапцаров, Тасков коментира, че приема това като оценка за великия ни поет, роден в Банско, област Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене