Битката с вълците в Западните Родопи започна – три хищника са отстреляни от дружините на ЛРС-Гоце Делчев

Не рядко е ставало дума, че активният ловен сезон за групов лов на дива свиня е най-добрият момент за паралелна битка и с най-опасния хищник у нас – вълка. Затова и в годишните планове и временни разпоредби на ловните сдружения се обръща особено внимание на борбата с хищниците през цялата година и със специални акценти през ловния сезон.

Доказателство за такова отговорно отношение към проблема е политиката и ангажимента към тази задача на ловното сдружение в Гоце Делчев. За последните два ловни излета две от дружинките, чиито полета са в Западните Родопи- Дъбница и Туховище – отстреляха три вълка, като два от тях са с трофейни стандарти.

западните родопи вълци

Според отговорника на групата в село Хвостяне към ЛРД-Дъбница Ахмед Алиев в сутрешните инструктажи преди излета се отделя специално внимание за постоянна готовност за среща с този хищник. Доказателство за неговото тотално присъствие в района са непрестанните набези и оплаквания на местни животновъди за убити и изядени домашни животни. Предизвикателството става още по-голямо, като добавим, че до този момент са убити и три ловни кучета.

“На последния излет ловувахме в м.”Бункера” – започна разказа си Ахмед Алиев. – Още на първата гонка кучетата ожесточено се разлаяха, едно от тях жално изпищя и когато излязло при пусиите, ловецът е видял, че едното ухо е откъснато и тече кръв. Заключението е лесно – в района има вълци. Веднага по постовете беше съобщено, че глутницата, която от доста време тормози околните села, е в района на гонката. Един от викачите ми съобщи, че е видял и преброил девет вълка. Надхитрянето между хищници и ловци предстоеше.”

западните родопи вълци

Не случайно вълкът е най-умното и интелигентно животно в нашата природа. След данданията на викачите и кучетата по-голяма част от тях успяха да се промъкнат между постовете. След канонадата от изстрели по фронта на пусиите се разбира , че ловците Али Агуш и Юсеин Кадир са отстреляли два от тях, а още два са били тежко ранени, но все пак се измъкнали, което личало от кървавите следи. Вълкът на Юсеин Кадир, повален след два изстрела, е с изключителни трофейни показатели и по големината си явно е бил алфа-мъжкарят в глутницата.

Предишната седмица едър вълк отстрелват и ловците от съседната дружина в село Туховище, което е почти на границата с Гърция.

От откриването на сезона, до сега ловците от Хвостяне нито са вдигали, нито са отстрелвали диви свине, а липсват и следи от тях. Обяснението е елементарно – там, където върлува вълча глутница, диви животни обект на лов няма. Спокойствието на дивеча е решаващо за тяхното присъствие, а и за слуката на ловците.

Явно, битката с хищниците в Западните Родопи ще продължи. А как ще се развива, ще имаме грижата да следим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене