Талантът да твориш природа! Тина Цуцуманова от Еко стопанство „Парил“ пред Топ Преса: Животът е като хубавата храна, приготвяме и я споделяме заедно!

Тина ЦУЦУМАНОВА

Тина ЦУЦУМАНОВА

Еко стопанство “Парил” – мястото, където приказките оживяват… колко добре казано и формулирано. Днес ви срещаме с човекът, който е създал тази уникална природна идилия. Нашият гост днес е Тина Цуцуманова. Тя е от хаджидимовското село Копривлен, име в туристическата гилдия на стратата. Свърза се с уникалност, финес и умение да твори природа. Тина е нашият вдъхновител днес. Сами можете да се убедите защо. 

Тина, тук ти си създала нещо уникално – туристически обект, който е кътче от Рая сред природата. От пръв поглед личи колко енергия и труд си вложила в това прекрасно място. Изумена съм! Какво те вдъхнови, за да създадеш Еко стопанство „Парил“ ?

– Всъщност отговорът е много прост – обичам природата. В най-чистата й форма! Винаги съм се чувствала по-спокойна сред природата, отколкото в селото или града. Не мога да вирея пълноценно в шума и мръсния въздух на големия град. Винаги съм търсила спокойствието, тишината, уединението и тихите, специални моменти с близки хора. Такива са и моите гости – идват при мен, за да се откъснат от натовареното ежедневие, трафика и забързания си начин на живот. Когато човек се доближи до природата, се чувства себе си, обръща се към себе си и хармонията в себе си. В такъв момент можеш да оцениш истинската, чистата красота на природата. Затова този вид туризъм е толкова специален.

Наслаждавайки се на тази прекрасна гледка, съм убедена, че ти си споделили това прекрасно място с много интересни и полулярни хора. Ще ни разкажеш ли с кого ви срещна това вълшебно място?

 През годините имах щастието да се запозная с прекрасни хора от цяла България, а и не само – имала съм гости от Франция, Гърция, Швейцария и т.н. Някои от тях са собственици на успешни бизнеси, дипломати, кулинари а други – туристи, които са обиколили света на колело или мотор. В стопанството обаче това няма значение – когато са тук, те забравят за длъжностите, тревогите и ангажиментите. Тук си просто себе си и ставаш едно с природата.

Освен красота, Еко стопанството предлага и автентична домашна кухня, природосъобразна и натурална. Кое е най-предпочитаното ястие от гостите?

Ястието, което ще приготвим заедно. Понякога предпочитат те сами да готвят, а друг път – просто ми помагат. Тук нямаме голяма кухня с много готвачи – идеята ни е да готвим заедно с гостите, за да бъде преживяването още по-специално. Предварително обсъждаме с тях какво ще хапват, за да приготвим храна според предпочитанията им. Посрещам гостите на еко стопанство „Парил“ като мои приятели – понякога се присъединяват и мои познати, семейството ми и всички вечеряме заедно. В еко стопанството сами използваме продукти, които за специфични за района – взимаме домашни сирене, кашкавал и мляко от селски производители. Сами отглеждаме краставици, домати и лук за истински свежата салата. Месото винаги е прясно, виното и ракията са от нашата изба, а хлябът – домашно приготвен.  Майка ми, или както я наричат гостите „баба Розе,“  е нашият шеф-готвач. Всички много й се радват, сякаш е тяхната баба, която им готви домашни гозби. Тя се грижи за гостите както само една баба може – с неподправена любов, вкусна храна и внимание.
Баба Розе е символ на традиционната, едновремешна кулинария, която се е предавала в по-старите поколения от сръчните майки и баби. За съжаление, в наши дни тези традиции трудно се запазват в модерните семейства. Може би затова всички толкова се радват на майка ми – изпитват носталгия към корените и традициите.

Как реши да се занимаваш с този вид туризъм? Разкажи малко повече за себе си.

Стана спонтанно и естествено – без големи бизнес планове, сметки и стрес. Всичко започна като личен проект – исках да си създам местенце, в което да отглеждам изцяло натурални продукти, да прекарвам време сред природата със семейството ми. После просто реших да го споделя с истинските ценители като мен. Не гледам на Еко стопанство „Парил“ като работа, а като начин на живот. Затова всичко тук се случва толкова естествено, без напрежение и предварителни подготовки. Това е моето кътче спокойствие и безвремие.

Благодаря, че сподели историята на това райско кътче с нас. Какво е твоето послание към читателите на Топ Преса?

 Истински хубавите неща в живота се случват спонтанно, естествено и без да жертваш себе си или мечтите си. Позволете си да се откъснете от забързаното ежедневие, обърнете се към себе си и природата – обещавам, че там ще откриете ценни отговори.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене