Ученички на Първо ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“-Гоце Делчев посетиха Неапол

Седмокласничките Катерина Занкова, Теодора Димитрова, Жасмина Малинова и Памела Сивриева, ръководени от госпожа Дерменджиева и госпожа Динева, прекараха една седмица в града на културата, изкуството, историята и гастрономията – Неапол. Българските участници, заедно с учители и ученици от Полша, Литва, Чехия, Турция и Италия, упражняваха уменията си по английски език, пътуваха, забавляваха се и срещнаха нови приятели по проект “Back in time with an old photo” на Програма „Еразъм+“. Училището домакин „Дон Мелани Капасо“ бе организирало интересна и полезна програма на тема „Да се запознаем с историята на града ни чрез старите снимки“.

Учениците и учителите посетиха най-посещаваната забележителност в Италия „Помпей“ – античен римски град, разрушен от вулканична пепел след изригването на вулкана Везувий. Запознаха се със забележителностите на Неапол като главният площад „Пиаца дел Плебишито“, църквата „Сам Доменико Маджоре“, базиликата „Санта Киара“, катедралата „Сан Дженаро“, пристанището в Неапол. В града на пицата, под ръководството на майстор-пицар, учениците приготвиха вкусна „Маргарита“.

Участниците имаха уникалната възможност да посетят фабриката за паста „Барила“ -фирма с едновековна история, израснала от малка пекарна до транснационална макаронена империя. Наблюдаваха производствения процес на най-известните със своя вкус макаронени изделия и се запознаха с историята на фабриката. Ученици и учители се докоснаха до миналото на Италия, преобразявайки се в персонажи от средновековната история.

Посетиха музея на Пулчинела – персонаж от италианската комедия. Чудесните емоции от докосването до магическата атмосфера на Италия и незабравимите преживяванията с приятелите от страните партньори са потвърждение на думите на Арнълд Хенри Гласоу „Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене