Кметът Илко Стоянов и директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева поставиха начало на първия Балкански театрален фестивал в Благоевград

Първи по рода си театрален Балкански фестивал стартира в Благоевград. Той бе открит от кмета Илко Стоянов и директора на ДТ „Никола Вапцаров“ Маргарита Мачева, които поздравиха публиката, препълнила театралния салон.

„Наистина се вълнувам, че това събитие вече е факт. В днешните времена имаме изключителна нужда от позитивизъм и от това да съхраним духовността, а начинът да постигнем тези неща е да се случват фестивали като днешния“, каза в част от приветствието си кметът Илко Стоянов.
Той благодари на ръководството и творческия състав на ДТ „Никола Вапцаров“, Министерство на културата и Национален фонд „Култура“ за положените усилия.

„Реализирането на Фестивала е една основна крачка за развитието на нашия театър и се надявам той да се превърне в дългогодишна традиция“, каза от сцената Маргарита Мачева.
Първата фестивална вечер продължи с премиерата на „Момчето от последния чин“, представена от актьорите Борис Върбанов, Гринго-Богдан Григоров, Константина Георгиева, Теодор Ненов, Яна Георгиева. Представлението даде възможност на многобройната публика да погледне съвременните деца през техните очи и да се доближи до техните емоции в ежедневието.

Фестивалът ще продължи до събота, когато ще бъде закрит с представлението „Амадаус“ и 3D мапинг шоу. Селекцията на постановките е на творческия екип на Драматичния театър „Никола Вапцаров“, които са основен организатор в партньорство с Община Благоевград и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Програмата включва седем представления на три сцени и паралелна Борса за проекти. Постановките са сред най-гледаните и награждаваните през последната година.

Преди да бъде поставено началото на първата вечер от фестивала гостите пред театралния салон бяха посрещнати под инструменталния съпровод на Детско-юношеския духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
За удобство на публиката има изнесена каса на главната улица в Благоевград, от която не само могат да се закупят билети, но и да се участва в томбола за привлекателни награди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене