Археолози изследват уникално тракийско селище край Илинденци

За втора година екип от археолози изследва интересен исторически обект край село Илинденци, община Струмяни. Районът тук е забележителен не само със своите скални образувания и красив пейзаж, но и с уникалното си културно-историческо наследство. Учените работят в местността Занданите, която е близо до извора „Лековитата вода”.

„През 2017 г. установихме на това място иманярски посегателства, които бяха унищожили голяма част от обекта с варварското си отношение. Имаше издълбана огромна дупка. А тук има сериозни находки за времето на траките от 9-8 век преди Христа. Това е истинско богатство и за местните хора, и за цялата община Струмяни. Затова решихме да направим всичко възможно да съхраним тази уникална находка и да я спасим от иманярите, за да може да привлича туристи в района”, сподели д-р Георги Иванов от Националния археологически музей с музей при БАН, който ръководи разкопките.

През юли миналата година за първи път са проведени археологически разкопки. Сега дейността на експертите е финансирана от Министерството на културата. Те се стремят да разберат значението на паметника, да го проучат и съхранят за местната общност и бъдещите посетители.

Установена е частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща затворено пространство. Върху тази платформа и върху подовото ниво на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка. През по-ранен етап на мястото е имало солидно изградени огнища, те са се намирали до скалните ниши. От състоянието им е видно, че в тях дълго време е горял огън. Пред тях пък са направени ями за пепелта, а диаметърът им достига до метър и половина.

Намерените керамични предмети са характерни за началото на желязната епоха. Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма – Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки – стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.

Най-долният пласт, до който достигат археолозите, може да бъде датиран от втория етап на ранната бронзова епоха – в една от дълбоките иманярски дупки разкрили фрагменти от керамичен съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, о-в Тасос, както и в Момчилград.

„Целта ни е  да разкрием нещо много по-ценно – как са живели тогавашните обитатели на това място и какви са били вярванията им. Така ще покажем на местната общност миналото й, а с тази интересна информация ще се привличат туристи”, твърди археологът д-р Георги Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене